Localnicii din Băile Herculane și Topleț pot cumpăra lemn de foc pentru iarna viitoare!
Deși ne aflăm încă în sezonul rece, la Ocolul Silvic Băile Herculane au început deja să vină solicitări din partea populației în vederea asigurării stocurilor necesare sezonului rece viitor! Prioritate în aprovizionarea cu acest combustibil au locuitorii orașului Băile Herculane și comunei Topleț – situate pe raza administrativă a Ocolului Silvic.
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 15 februarie 2018, 12:58
„Conform legislației în vigoare și regulamentului de vânzare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică a statului, noi trebuie să asigurăm lemnul de foc pentru comunitățile noastre și excedentul să-l punem la dispoziția comunităților locale învecinate. Noi asta încercăm să facem în momentul de față: în primul rând aducem lemnul până la drumul auto sau depozitele finale de vânzare a masei lemnoase, după care îl oferim oamenilor din comunitatea noastră – din Băile Herculane și de la Topleț, în cazul Ocolului Silvic Băile Herculane! Îl punem la dispoziția Primăriilor printr-o adresă scrisă pe care o facem la începutul fiecărei luni cu volumul disponibil în luna respectivă. Vedem dacă în cursul acelei luni oamenii din comunitățile locale vin să achiziționeze lemnul de foc, iar la sfârșitul fiecărei luni vedem ce-au cumpărat oamenii și ce a rămas! Disponibilul excedentar care nu a fost cumpărat de comunitatea locală îl punem la dispoziția comunităților învecinate, în cazul nostru Orșova, Podeni, Mehadia și toate primăriile cu care suntem tangențiali în suprafața noastră de pădure pe care o administrăm!”, ne-a declarat ing. Grigore Bardac – șeful Ocolului Silvic Băile Herculane.
Oamenii sunt deja interesați în asigurarea stocului de lemn de foc și s-au adresat Ocolului Silvic pentru achiziționarea combustibilului pentru încălzire. „Sunt solicitări, mai ales din partea oamenilor care anul trecut au avut o surpriză mai puțin plăcută, în sensul în care s-au cam terminat stocurile de lemn de foc disponibil spre vânzare și ei poate doreau să achiziționeze mai mult decât au cumpărat și atunci își iau măsuri din timp, ca să nu mai ajungă în acele situații stressante uneori pentru ei!”, ne precizează ing. Grigore Bardac.
Prețul de vânzare al lemnului de foc este unul standard la nivelul întregii Direcții Silvice Caraș-Severin : „Pot să vă spun că prețul lemnului de foc în depozitele finale ale ocoalelor silvice este 275 de lei, cu TVA inclus, iar CR-ul – vorbim aici de lemn fără noduri, lemn fără putregai, deci tot un lemn de foc, dar de calitate superioară – este 300 de lei, cu TVA inclus, vorbim de unitatea de măsură metrul cub!”, ne-a spus șeful Ocolului Silvic Băile Herculane.
Paul-Sever SMADU