Lipsa vaccinului antihepatic B crează probleme şi în Caraş-Severin!
Articol editat de Daiana Rosca, 17 mai 2017, 08:10
Situaţia s-a complicat şi în Caraş-Severin. Deşi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică are în stoc aproximativ 60 de doze, nu le poate folosi decât în cazul mamelor infestate cu HIV. Asta pentru că recent Ministerul Sănătăţii a decis să schimbe complet grila de imunizare, iar copii sănătoşi vor beneficia de acest vaccin atunci când vor împlini 2 ani şi nu în primele 24 de ore aşa cum era până acum susţine purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros. Această regulã se menţine până când va exista suficient vaccin antihepatic B pe piaţă.
Vaccinul antihepatic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B. În prezent nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România. Ministerul a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE.
Dacă Ministerul Sănătăţii nu va găsi nicio soluţie, aproximativ 150.000 de nou-născuţi ar putea rămâne neimunizaţi timp de un an, până în 2018!
„Este o situaţie fără ieşire, nimeni nu are o soluţie concretă la acest moment. Şi nu vorbim numai despre copii, ci şi despre adulţii care au reală nevoie de acest vaccin. Eu sunt pacientă cu hepatită B şi am trecut printr-o situaţie asemănătoare când am născut şi am trecut prin mari emoţii pentru că nu concepeam nicio clipă ca bebeluşul meu să nu fie vaccinat la mai târziu de 12 ore de la naştere. Ca mamă îţi este teamă, nu poţi să stai liniştită, te gândeşti dacă poţi alăpta. Am avut discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii”, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.