Linia Telefonul Copilului-116 111 accesibilă şi pentru minorii consumatori de droguri
Telefonul Copilului va fi accesibil şi pentru minorii consumatori de droguri, în urma unui parteneriat încheiat între directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar-şef de poliţie Georgel-Cristian IVAN şi Asociația Telefonul Copilului, reprezentată de directorul executiv, Cătălina SURCEL.
Articol editat de Daiana Rosca, 11 mai 2022, 16:36
În urma semnării parteneriatului cu Agenţia Naţionala Antidrog, situaţiile de consum de substanţe psihotrope înregistrate la telefonul copilului 116111 vor fi gestionate de Asociaţia Telefonul Copilului în colaborare cu Reţeaua Naţională de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog ne-a declarat directorul executiv Cătălina Surcel.
Apelurile acestei linii telefonice sunt gratuite și anonime, astfel încât copiii să se simtă în siguranță să acceseze linia www.116111.ro.
Încheierea parteneriatului reprezintă doar primul pas în asistența și consilierea copiilor care întâmpină diverse dificultăți, iar entităţile semnatare ale acestui protocol de colaborare îşi exprimă convingerea că vor putea preveni expunerea la situații riscante şi vor contribui la formarea mentalității de a apela la ajutor specializat și de a vorbi cu persoane competente despre problemele cu care se confruntă.
Din luna martie a acestui an, Agenţia Naţională Antidrog implementează Proiectul național de prevenire indicată SAFE SPACE, ce se adresează adolescenților identificaţi drept consumatori activi de droguri sau care prezintă risc ridicat de consum și presupune activităţi de informare şi prevenire a consumului de droguri, consiliere în vederea renunțării la consum, consiliere psihologică individuală și/sau grupuri de suport cu aparţinătorii adolescenţilor, în vederea îmbunătăţirii relaţiei socio-afective intra-familiale.
SAFE SPACE este zona de siguranță și confort în care copiii pot discuta despre consumul de droguri cu profesioniști cu experiență din domeniu.
Pentru a facilita accesul beneficiarilor la serviciile de consiliere, una dintre prioritățile Agenției Naționale Antidrog este asocierea cu organizaţii neguvernamentale cu experiență în lucrul cu minorii care se află în situații de risc, iar Asociația Telefonul Copilului este partenerul alături de care cât mai mulți copii vor fi încurajaţi să apeleze, din timp, la servicii de specialitate.
Aproape 60% dintre minorii consumatori de droguri provin din familii dezorganizate sau cu părinţi plecaţi în străinătate.