Legea 185/2017 creează panică în rândul medicilor de familie din Caraş-Severin!
Articol editat de Daiana Rosca, 29 noiembrie 2017, 19:01
Medicii de familie din Caraş-Severin sunt bulversaţi de modificările de legislaţie propuse de Guvern. De exemplu Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate prin acreditarea cabinetelor, nu doar a unităţilor medicale, aşa cum era până acum, le dă bătăi de cap medicilor de familie. Aceştia consideră noua lege costisitoare şi imposibil de pus în practică, ceea ce poate duce la un nou val de proteste.
„Se preconizează un nou val de proteste referitor la o altă situaţie. De această dată este vorba despre legea 185/2017. Această lege implică acreditarea tuturor furnizorilor de servicii medicale în contract cu Casele de Asigurări, adică şi a nostră a medicilor de familie. Legea este păguboasă pentru toată lumea, nu are nişte criterii bine stabilite, sunt încă în discuţie, dar acele protocoale pe care trebuie să le îndeplinească un cabinet de medicină de familie, teoretic şi practic sunt foarte greu sau imposibil de cuprins”, a precizat medicul Daniel Popovici.
Asigurarea calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului este responsabilitatea unităților sanitare, conform politicii și strategiei de sănătate promovate de către Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, denumită în continuare ANMCS.
ANMCS este instituție publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul managementului calității în sănătate, funcționează în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului și are sediul în municipiul București. Pentru obținerea acreditării, unitățile sanitare, respectiv medicii de familie trebuie să achite o taxă de acreditare, valabilă pentru un ciclu de acreditare. Această taxa de acreditare se stabilește în funcție de dimensiunea, specificul și complexitatea structurii stabilite prin documentele care reglementează organizarea și funcționarea unității sanitare, valabile la momentul înscrierii în procesul de acreditare. În situația modificării dimensiunii, specificului și complexității structurii unității sanitare, anterior efectuării vizitei de evaluare, taxa de acreditare se actualizează, se arată în legea 185/2017.
Pentru rezolvarea problemelor din sănătate medicii de familie au înaintat un memoriu către instituţia prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Matei Lupu, prezent la întâlnire i-a asigurat pe medici că a luat act de nemulţumirile pe care le au medicii şi a trimis memoriul Ministerului Sănătăţii şi altor instituţii în măsură să rezolve problemele cadrelor medicale.
Lipsa vaccinurilor, slaba finanţare a sistemului medical primar au fost doar câteva dintre subiectele dezbătute astăzi de principalele instituţii de sănătate din Caraş-Severin.
Daiana Roşca