La vreme de caniculă, respectați recomandările specialiștilor
În România, vremea va fi călduroasă şi caniculară, cu disconfort termic ridicat. Valorile termice vor înregistra o creştere importantă în prima parte a săptămânii viitoare, pe alocuri urmând să se înregistreze şi 37 de grade.
Articol editat de Radio Resita, 9 iulie 2017, 09:17
După acest interval, însă, temperaturile vor scădea uşor, ne-a declarat meteorologul Meda Andrei.
Meda Andrei: Vremea în ţara noastră va fi călduroasă şi caniculară după-amiaza, cu disconfort termic ridicat pe spaţii tot mai mari, în partea de vest, de sud a ţării, izolat şi în sud-vestul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 30 şi 37 de grade Celsius, cu valorile cele mai ridicate în Banaţ în Oltenia, în sud-vestul Munteniei. În privinţa instabilităţii atmosferice, aproape în fiecare zi vom avea intervale cu averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Nu este exclus ca punctiform să cadă şi grindina. O răcorire a vremii se va resimţi în cea de-a doua jumătate a săptămânii, când şi ploile se vor înmulţi, posibil să avem din nou cantităţi ceva mai mari de apă.
În zilele caniculare, medicii recomandă din nou evitarea expunerii la soare, mai ales la orele prânzului.
Oboseala, obezitatea, bolile cronice, alimentaţia necorespunzătoare sau hidratarea insuficientă pot predispune organismul uman la afecţiuni provocate de căldura excesivă. Chiar dacă de cele mai multe ori canicula afectează doar persoanele în vârstă care suferă de boli cronice, problemele de sănătate pot apărea şi la cei fără afecţiuni medicale – explică medicul Simona Bratu.
Simona Bratu: Hipertensivii au pusee – un puseu hipertensiv poate să ducă la un accident vascular celebral hemoragic. Deci vedem multe complicaţii produse de căldură. De asemenea, vedem pacienţi care nu consumă destul de multe lichide şi de aici sfatul de a consuma multe lichide, nu neapărat reci.
Regula cea mai simplă de prevenire a afecţiunilor date de temperaturile ridicate este evitarea plimbărilor şi a activităţilor care presupun efort fizic în timpul amiezii.
Dacă acest lucru nu poate fi evitat, se recomandă purtarea unei îmbrăcăminţi lejere de culoare deschisă şi din bumbac, iar capul să fie acoperit cu o pălărie sau şapcă tot de culoare deschisă.
De asemenea, doctor Simona Bratu spune că este necesar un pahar de apă la 15-20 de minute. În perioada caniculară medicul mai recomandă evitarea băuturilor alcoolice şi a celor cu conţinut ridicat de cofeină.