La Timişoara, tehnologii de ultimă generaţie pentru vindecarea problemelor oculare
Timișoara dispune de cele mai moderne tehnologii medicale destinate corectării chirurgicale a viciilor de refracție. Investițiile în valoare de aproximativ 1 milion de euro au fost realizate de către Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara cu finanțare nerambursabilă obținută prin Programul de Cooperare Trans-frontalieră România – Serbia.
Articol editat de Caruntu Marius, 17 ianuarie 2019, 21:52
Echipamentele medicale constând în topograf ocular, laser cu femtosecunde și laser excimer sunt instalate în incinta Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara. Alături de personalul Clinicii de Oftalmologie, echipa universității oferă populației din regiune servicii gratuite de diagnosticare a viciilor de refracție și de corectare chirurgicală a acestora. Persoanele suferind de miopie, hipermetropie sau astigmatism pot astfel scăpa definitiv de necesitatea purtării de ochelari sau lentile de contact printr-o intervenție chirurgicală laser nedureroasă, care durează câteva minute.
Refracția luminii constituie un fenomen esențial pentru vederea umană. Fasciculele de lumină reflectate de obiectele din mediul înconjurător pătrund în globul ocular și sunt focalizate pe retină, unde sunt convertite în impulsuri bioelectrice. Prin intermediul nervului optic, impulsurile bioelectrice sunt transmise la creier, care le interpretează și proiectează în această bază imaginea obiectelor. Focalizarea fasciculelor de lumină pe retină este esențială pentru funcționarea vederii. Aceasta este realizată prin refracția corectă a luminii la traversarea mediilor transparente ale globului ocular (cu precădere a corneei și a cristalinului). Viciile de refracție (miopia, hipermetropia, astigmatismul) constituie cea mai frecventă cauză a problemelor de vedere. Acestea constau în erori de focalizare a fasciculelor de lumină, generate de deficiențe în refracția luminii la nivel de cristalin și, mai ales, de cornee. Soluția clasică aplicată pentru asigurarea focalizării fasciculelor de lumină pe cornee este purtarea de ochelari sau lentile de contact. Chirurgia refractivă permite însă corectarea permanentă a viciilor de refracție prin mici modificări aduse la nivelul corneei. Cu ajutorul tomografului, echipa medicală cartografiază globul ocular și stabilește planul de intervenție cu precizie de nivelul micronilor. Intervenția chirurgicală se realizează exclusiv cu ajutorul tehnologiei laser, fiind extrem de sigură, nedureroasă și rapidă. În aproximativ 20 de secunde laserul realizează mici corecții la nivel de cornee, respectând cu strictețe planul de intervenție. Nu este necesară internarea.
Conform sondajelor realizate de echipa Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, populația locală arată un interes ridicat pentru acest tip de servicii, care pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. În alte regiuni ale lumii în care tehnologia Femto-Lasik este disponibilă, intervențiile chirurgicale sunt realizate pentru tarife consistente (între 1.100 și 4.200 de euro, în funcție de regiune). În Timișoara, la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, populația poate beneficia de aceste servicii gratuit.
Persoane de contact: Prof. Univ. Dr. Munteanu Mihnea – Șef secție Oftalmologie, Timișoara, Piața Martir Radian Belici, 0256/204.467.