La solicitarea mass-media ROMSILVA răspunde petiţiei online ”Să salvăm pădurile din Prisăcina – Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei”
Articol editat de Gerhard Chwoika, 18 aprilie 2018, 15:30
Aceste lucrări silvice sunt prevăzute în amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Băile Herculane, în concordanță cu Planul de Management al Parcului Național Domogled – Valea Cernei.
Administrația Parcului Național Domogled – Valea Cernei a avizat borderoul APV pentru producția anului 2018, inclusiv partizile din u.a. 112B și 113, condiționat de avizul Gărzii Forestiere Timiș, conform prevederilor Ordinului de Ministru nr. 2525/2016, pentru u.a. 113, singura parcelă care este incusă în studiul Pin-Matra 2001/018.
În cazul unui aviz favorabil, lucrările silvice în u.a. 113, UP III Băile Herculane se vor face în conformitate cu prevederile Codului Silvic și Hotărârii de Guvern nr. 175/2017.
Afirmația din petiție că aceste păduri ar respecta criteriile pentru introducerea acestora în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine este una falsă. Specialiștii organizației de mediu WWF România și cei ai Facultății de Silvicultură Suceava au efectuat studii asupra celor două unități amenajistice, stabilind că nu sunt îndeplinite criteriile prevăzute de Ordinul de Ministru nr. 3397/2012. În urma studiilor efectuate de experții WWF România, pe raza Ocolului Silvic Băile Herculane au fost identificate 240,7 hectare de păduri cvasivirgine în UP III Băile Herculane, dar în alte unități amenajistice, adică 124, 121B, 122B, 122C, 123, 78A, 79A, 78B, 87 și 88C, fiind efectuate demersurile pentru introducerea acestora în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine.
În privința opoziției comunității locale, vă facem cunoscut că Primăria comunei Cornereva a transmis Ocolului Silvic Băile Herculane acordul pentru lucrările silvice în UP III Băile Herculane, u.a. 112B și 113, precum și tranzitul prin drumul comunal, înaintând și o listă cu semnăturile locuitorilor din satul Prisăcina, prin care aceștia își dau acordul pentru efectuarea lucrărilor silvice.
În aceste condiții, considerăm că autorii petiției respective denaturează grav adevărul, diseminând în mediul on-line informații total false, inducând în eroare și persoanele care, cu bună credință, au semnat respectiva petiție.
BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA