La Reşiţa se fac demersuri pentru revitalizarea Muzeului presei bănăţene de la Şopotul Vechi
În cadrul ediţiei de anul trecut a Nopţii Muzeelor la Sate, prima îndealtfel organizată la nivel naţional, printre cele 5 locaţii din Caraş-Severin, înscrise în program a fost şi primul Muzeu al presei bănăţene, inaugurat la Şopotul Vechi pe raza comunei Dalboşeţ de dascălul Gheorghe Rancu Bodrog, fost membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 mai 2024, 18:49
Acum, după 7 luni de la trecerea la cele veşnice a omului de cultură care și-a legat destinul de Țara Almăjului, profesorii Pavel Panduru din Prigor şi Martin Olaru din Forotic îşi fac gânduri pentru primul şi unicul Muzeu al presei bănăţene din judeţ.
Despre intenţiile acestora de a revitaliza pentru public una dintre cele mai importante entităţi culturale ale Banatului de de-oparte şi de alta a Dunării, aflăm de la prof. univ. dr. Martin Olaru:
„Facem toate demersurile pentru a obține un spațiu unde să organizăm Muzeul presei bănățene în Reşiţa. Avem câteva exemple în acest sens și pornirile îi aparţin domnului Jurma cu istoria presei. Deja se conturează o viitoare tematică a acestui muzeu al presei. De asemenea ne gândim ca acest Muzeu al presei bănățene să cuprindă și o parte digitală chiar dacă nu avem toate revistele și e foarte greu să le adunăm, mai ales că acum când foarte multe fonduri de periodice sau distrus, au dispărut, să le punem în fața vizitatorului, dar prin formatul digital marile biblioteci centrale universitare și Biblioteca Națională, dar și bibliotecile anumitor instituții culturale din Banat ne pot pune și partea digitală la dispoziție și aşa că vom avea şi noi. Ţin să menționez că, la ora actuală există un Muzeu al presei bănățene organizat de către regretatul profesor Gheorghe Rancu la Şopotul Vechi, inaugurat în toamna anului trecut în luna octombrie.
Acest muzeu cuprinde atât presa contemporană, cât și presa din perioada de sfârșit de secol XVIII, sfârșit de secol XIX deci, sunt foarte multe exemplare. De asemenea în acest spațiu, care este organizat în Şcoala Generală din localitatea Şopot, profesorul Rancu a adunat și periodice din Banatul Istoric, chiar dânsul a finanțat şi o revistă așa cum a precizat profesorul Pavel Panduru de la Prigor; a finanțat şi un periodic pentru românii din Valea Timocului, deci iată avem.
Şi mai vreau să amintesc aici faptul că, profesorul Rancu a fost membru al UZPR-ului, adică a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România – filiala Caraș-Severin, deci a avut o activitate și în domeniul publicistic, dar a și adunat foarte multe periodice din întreg Banatul Istoric„.
Amintim că, dascălul Gheorghe Rancu Bodrog a plecat în eternitate la jumătatea lunii octombrie 2023, iar în prezent, Muzeul presei bănăţene din Caraş-Severin, înfiinţat într-un spaţiu generos la şcoala din localitate, este păstorit, pe cât se poate, de dr. ist. Dacian Rancu de la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, fiul ilustrului dascăl almăjean.
Sursa foto: muzeulpresei.ro