La Reşiţa a luat fiinţă Centrul de Cultură şi Artă Caraş-Severin prin fuzionarea a două aşezăminte de cultură
Două instituţii de cultură din Reşiţa, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin şi Şcoala de Arte şi Meserii „Ion Românu” din municipiul de pe Bârzava vor fuziona prin contopire.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 iunie 2024, 23:20 / actualizat: 28 iunie 2024, 16:19
Printr-o propunere a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cele două instituţii de cultură vor funcţiona sub o singură titulatură. Este vorba de Centrul de Cultură şi Artă Caraş-Severin care va funcţiona ca aşezământ cultural, precum este şi în alte 38 de judeţe din cele 41 din România în care cele două instituţii au fuzionat sub titulatura uneia singure.
Probleme între cele două aşezăminte culturale au apărut atunci când s-a propus schimbarea denumirii din „Ion Românu” în „Petru Viţa” – două personalităţi culturale ale Banatului. Directorul Şcolii populare de Artă Reşiţa, Constantin Moise s-a opus într-o oarecare măsură schimbării, plus că a precizat pentru Radio Reşiţa că nu cunoaşte noul spaţiu în care urmează să fie mutată unitatea şcolară pe care o conduce:
„Trebuie stabilit exact pentru că noi avem nevoie de un anumit spațiu, noi avem nevoie de săli de studiu ori nu știu dacă reabilitarea a fost făcută. Noi nici n-am fost chemați încă acolo, nu am văzut absolut nimic cei de la Consiliul Județean nu au venit la actualul nostru sediu și cred că ar trebui rezolvate problemele astea înainte de a se supune la vot. Vizavi de denumire eu nu am o problemă personală, l-am cunoscut pe Petrică Viţa, Dumnezeu să-l odihnească; nu vreau să întinez memoria nimănui, dar nu cred că există grad de comparație între actuala noastră denumire „Ion Românu” şi „Petru Viţa„.
De cealaltă parte a taberei se află Dan Mirea – directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, care cunoaşte situaţia, dat fiind faptul că noua locaţie, adică clădirea Ateneului Tineretului din Reşiţa, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean i-a fost atribuită încă de anul trecut pentru reorganizarea activităţii instituţiei de cultură pe care o reprezintă şi care în prezent funcţionează într-un spaţiu impropriu desfăşurării activităţii. Acesta spune că, fuzionarea prin contopire a celor două entităţi culturale este de datoria forului judeţean care ştie cel mai bine ce este de făcut:
„Consiliul Judeţean se va îngriji cu siguranţă de această problemă. Ateneul Tineretului pe care l-am luat deja în gestionare de anul trecut va intra într-un stadiu de renovare completă și atunci vor fi spații suficiente pentru desfășurarea activităților ambelor instituții.
În ceea ce priveşte schimbarea denumirii instituţiei, rămân la părerea că această decizie nu îmi aparţine nici mie şi nici domnului Moise, ci în exclusivitate conducerii Consiliului Judeţean. Din punctul meu de vedere Petrică Viţa este unul dintre numele cele mai reprezentative ale folclorului bănăţean şi de la a cărui trecere în nefiinţă s-a împlinit un an miercuri, 26 iunie 2024. Propunerea denumirii aparţine în exclusivitate preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin Romeo Dan Dunca. Nimeni nu contestă notorietatea personalităţii lui Ion Românu. Mă abţin de la a face comentarii şi nu vreau să discut punctul de vedere al domnului Moise, dar consider de cuviinţă că aceste decizii nu ar trebui să le iau nici eu şi domnul Moise. ci cei care hotărăsc această propunere a Consiliului Judeţean„.
Amintim că, instituţiile publice de cultură reorganizate, fuzionate prin contopire îşi vor înceta activitatea individuală la 31 iulie 2024, iar noul centru judeţean de cultură şi artă, înfiinţat ca persoană juridică de la începutul lunii viitoare va dispune de 24 de posturi din care 2 funcţii de conducere şi 22 de execuţie.