La Prefectura Caraș-Severin s-a acordat prim ajutor calificat!
Accidentele produse acasă sau în gospodărie sunt inerente și, de aceea, trebuie să fiți pregătiți întotdeauna să reacționați corect. Miercuri, la Prefectura Caraș-Severin au fost prezentate câteva măsuri de prim ajutor în caz de accidente domestice.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 20 martie 2024, 19:20 / actualizat: 21 martie 2024, 13:06
Recomandările teoretice, dar și demonstrațiile practice, prezentate de doi paramedici SMURD, Mariș Ciprian și Emanuel Păsat, au captat rapid atenția celor prezenți la Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
În cazul în care vă opăriți cu lichide fierbinți, vă ardeți la flacăra aragazului, vă tăiați în timp ce preparați mâncare ori asistați la înec cu alimente, este important să acționați imediat, să știți ce trebuie și ce NU trebuie să faceți pentru a acorda primul ajutor, a spus Mariș Ciprian de la ISU Semenic. Arsurile sunt cele mai frecvente accidente domestice și din păcate oamenii acționează greșit.
„În cazul arsurilor, este important să fie evaluate căile respiratorii, întrucât arsurile acestora, chiar dacă sunt însoțite de arsuri de grad mic la nivel tegumentar, pot fi fatale. Țesutul afectat de arsură a fost supus unui șoc termic și pentru a nu pătrunde în profunzime, trebuie să îl răcim cu apă din abundență. În cazul arsurilor de gradul trei, nu trebuie să scoatem hainele victimei, ci să le îndepărtăm prin decupare. Pe arsură nu aplicăm gheață pentru că în anumite situații, chiar și gheața poate provoca arsuri. Nu aplicăm creme, loțiuni hidratante sau alte produse cosmetice. Nu aplicăm metode naturiste și nu se utilizează alcool sau apă oxigenată pe arsuri”, sunt câteva recomandări ale salvatorilor.
„Este important să aveți în permanență în casă o trusă de prim ajutor, cu produse aflate în termenul de valabilitate. Trebuie să căutăm să nu facem mai mult rău”, a concluzionat Mariș Ciprian. Acesta a vorbit și despre primul ajutor în caz de tăieturi, electrocutare, stop cardio-respirator, mușcături de câine sau sângerări nazale.
Mai multe măsuri de prim ajutor vor fi prezentate joi, în emisiunea „Banatul în direct”, de la ora 14.15. Mai mulți paramedici SMURD din Reșița și Caransebeș, însoțiți de comandantul ISU Semenic, lt col Ionel Tilca, vor vorbi inclusiv despre intervențiile desfășurate în ultimii 12 ani.