La Anina, încălzirea cu lemne a ajuns mai scumpă decât cea pe gaze sau centralizată din judeţ
Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 noiembrie 2016, 09:00 / actualizat: 29 noiembrie 2016, 14:58
Cantităţile de lemn de foc puse în vânzare de Ocolul silvic Anina sunt în funcţie de ritmul exploatării şi sortării materialului lemnos, a mai subliniat acesta. Eşalonat, până la sfârşitul anului, în depozitul oraşului vor fi aduşi cei peste 600 de metri cubi de material lemnos, preconizat pentru lemnul de foc din această iarnă.
Dan Câmpan a mai spus că, datorită înfiinţării ariilor protejate în zonă, la Anina au fost reduse suprafeţele de exploatare a lemnului de foc şi astfel înjumătăţite şi cantităţile destinate aprovizionării populaţiei.
La nivel naţional, criza lemnului de foc afectează peste 3,5 milioane de gospodării care folosesc acest tip de combustibil pentru încălzire în perioada rece. În depozite specializate, un palet de 0,8 metri cubi de lemn pregătit pentru foc costă între 400-500 lei, în funcţie de specie, preţ pe care majoritatea cetățenilor, mulți în vârstă, mulți cu venituri modeste, nu şi-l permit. Astfel, încălzirea cu lemne a ajuns mai scumpă decât încălzirea cu gaze sau centralizată.
Administraţiile locale solicită acum Ministerului Mediului să reglementeze în regim de urgență posibilitatea vânzării de lemne de foc populației, fără intermediari, astfel încât RNP Romsilva să devină „furnizor de ultimă instanță”. Este necesar un act normativ prin care să fie sprijiniți și îndrumați, de către Direcțiile Silvice și Romsilva, micii proprietari de păduri care vor să pună pe piață lemne de foc, pentru a restabili echilibrul între cerere și ofertă și pentru a ajuta la reconfigurarea pieței lemnului de foc. (Hardy Cvoica)