Klaus Iohannis: Alegerile parlamentare nu trebuie amânate!
Preşedintele Klaus Iohannis insistă că alegerile parlamentare, stabilite pentru 6 decembrie, nu trebuie amânate, deoarece nu există nicio garanţie că situaţia epidemiologică se va îmbunătăţi ulterior, în plus, după ce criza sanitară va trece, va fi nevoie de un Parlament funcţional şi legitim, care să susţină deciziile viitorului Guvern pentru redresarea economică.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 21 octombrie 2020, 19:24
„Mâine va fi ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile parlamentare. Aceasta înseamnă că intrăm în linie dreaptă pentru scrutinul care va avea loc pe 6 decembrie, dată care a fost stabilită deja, conform legii, de câteva luni. Vreau să fie de la bun început clar pentru toată lumea, pentru că am observat că unii politicieni propagă cu insistenţă ideea că cineva ţine cu orice preţ la organizarea alegerilor, în ciuda situaţiei epidemiologice actuale şi că acestea se pot amâna. Nimic mai fals. Alegerile parlamentare sunt esenţiale, nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opţiune democratică validă care să ne permită să avem un nou legislativ reprezentativ şi legitimat prin votul cetăţenilor. Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit sau cu mai multe şanse peste câteva luni. Alegerile trebuie să aibă loc la termen. Este fundamental pentru modul în care vom gestiona la începutul anului viitor pandemia, dar şi pentru perioada post-pandemie, de reconstrucţie, să avem o nouă majoritate parlamentară solidă şi un guvern susţinut de această majoritate în implementarea tuturor reformelor absolut necesare dezvoltării României.
Mecanismele democratice ale funcţionării unui stat nu trebuie blocate.
Un lucru este cert, mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple nu şi legi organice, care sunt extrem de importante. Vă dați seama că ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă care se anunţă a fi foarte grea, să nu avem parlament funcțional. Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară, tocmai pentru că traversăm o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic şi social, trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un legislativ cu puteri depline”.