Jurnaliştii cărăşeni şi cărţile lor de literatură
În cadrul Zilelor Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” din Reşiţa astăzi, la Secţia Germană „Alexander Tietz”, a avut loc o întâlnire a jurnaliştilor care sunt şi autori de carte. După deschiderea acţiunii care a aparţinut directorului Bibliotecii, Clara Constantin, a moderat întâlnirea jurnalistul şi criticul literar, Gheorghe Jurma.
Articol editat de Radio Resita, 17 aprilie 2019, 21:09
„Un jurnalist care exagerează cu literaturizarea greşeşte în domeniul lui, iar un scriitor care exagerează cu componenta jurnalistică îşi diminuează calitatea literară a textului. Tudor Arghezi spunea că pentru un scriitor e bine să intre în gazetărie, dar e foarte necesar să ştie când să plece, fiindcă nu întotdeauna între ele sunt suprapuneri binevenite. În Caraş-Severin există mulţi gazetari, în toată ultima sută de ani, care au făcut şi literatură. Şi astăzi sunt mulţi jurnalişti în Banatul Montan care fac literatură de bună calitate, fie că e poezie sau roman. Nu dau exemple, importantă este această concluzie generală că ziariştii pot să se exprime şi în planul literaturii şi scriu literatură bună, cum este de remarcat faptul că şi în domeniul jurnalistic dau cărţi bune, fie cu publicarea editorialelor şi interviurilor sau alte specii”, a spus Gheorghe Jurma.
Întrebat dacă acum peste 30 de ani în urmă, jurnalistul Gheorghe Jurma s-a simţit liber în domeniul de activitate, acesta a răspuns că personal s-a simţit întotdeauna liber.
„Personal m-am simţit întotdeauna liber, chiar dacă în epocile de altădată trebuia să scriu şi lucruri care, să zicem, nu îmi erau foarte comode. Dar în orice epocă istorică, inclusiv astăzi, există lucruri care te presează şi trebuie uneori să le scrii, în ciuda voinţei tale, deşi ziaristul trebuie să se conducă după principiul propriei sale conştiinţe”, a afirmat Gheorghe Jurma.