Județul Caraș-Severin ocupă locul 12 într-un top îngrijorător
O situație cerută de preşedinţie, dezvăluie faptul că județul Caraș-Severin ocupă locul 12 în topul copiiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Astfel, in județ sunt 153 de copii cu ambii părinți plecati la muncă în străinătate, 86 cu părintele unic susținător plecat și 786 cu un singur părinte plecat la muncă.
Articol editat de Casandra Silitra, 26 februarie 2019, 11:21
Pe aria județului sunt 1024 de copii care sunt lăsați in grija rudelor sau a prietenilor, în timp ce părinții pleacă în străinătate pentru a le oferi acestora o viață mai bună.
Purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Școlar Județean, Ion Moatăr, a declarat că situația acestor copii reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Astfel că, în primul semestru al anului școlar 2018-2019, s-au demarat 54 de activități, în 54 de unități școlare la care au luat parte 6031 de elevi. Partenerii acestor acțiuni au fost asistenți sociali din cadrul primăriilor, asistenți de la centrul de prevenire și consiliere antidrog, împreună cu reprezentanți ai bisericilor.
”Am fost tot plecat afară din țară, nu mi-am văzut copilul crescând. Departe de casă, mă gândesc mereu la el și asta îmi da putere sa merg mai departe. Oricum, mai mult de trei luni de zile nu aș putea rezista, indiferent de banii pe care i-aș primi. Dorul de casă, dorul de copii, dorul de nevastă este mult prea mare”, este declarația unui tată plecat departe de familia lui pentru a le oferi o viață mai bună.
Psihologii avertizează că părinţii care sunt plecaţi din ţară lasă în urmă copii care se confruntă cu stări emoţionale negative: devin trişti, se simt izolaţi, plâng, au sentimente de insecuritate şi uneori ajung să cadă în depresie, care conduce adesea la suicid. Sentimentele lor acute de disperare, împletite cu cele de vinovăţie sunt atât de puternice încât nici nu au puterea să le spună să rămână. Deşi cei mici par că se adaptează odată cu trecerea timpului, ajung uneori să aibă note mici la şcoală sau să fie ţinta „răutăţilor” altor copii care le cunosc starea.
Casandra Butean