[AUDIO-FOTO] Judeţul Caraş-Severin în arii protejate se măsoară: Rangerii Administraţiei Parcului Semenic-Cheile Caraşului, prin şcoli, de Ziua europeană a parcurilor
Ziua europeană a parcurilor naturale şi ariilor protejate este marcată luni, 24 mai şi în Caraş-Severin. Suprafaţa parcurilor naţionale şi naturale din judeţ este mai mare decât suprafeţele însumate ale fondurilor forestiere ale altor judeţe din ţară.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 mai 2021, 11:41 / actualizat: 24 mai 2021, 14:24
Data în care este sărbătorită în fiecare an Ziua Parcurilor a fost aleasă pentru a marca ziua de 24 mai 1909, când Suedia declara înfiinţarea primelor nouă parcuri naţionale din Europa, din nevoia de a proteja natura într-o lume copleşită de interese economice.
Iniţiativa de a înscrie în calendarul evenimentelor europene data de 24 mai ca Zi Europeană a Parcurilor aparţine, din anul 1999, Federaţiei Europene EUROPARC, care are drept obiectiv conservarea frumuseţilor naturale şi a zonelor protejate.
Federaţia a luat fiinţă în anul 1973 şi reprezintă în prezent 365 de membri din 36 de ţări: arii protejate, departamente guvernamentale, ONG-uri şi companii implicate în managementul zonelor verzi din Europa, a apelor şi mărilor, a munţilor, pădurilor şi a moştenirii culturale din aceste locuri.
Conform directorului Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, rangerii ariei protejate cărăşene au intreprins astăzi o serie de acțiuni de informare a elevilor în şcolile din: Anina, Bozovici, Goruia, Văliug şi Reşiţa. Aceştia au vorbit elevilor despre importanţa păstrării naturii la standardele antropice, precum şi despre utilitatea acesteia pentru petrecerea timpului liber.
Nicolae Ifca a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, judeţul Caraş-Severin găzduieşte 3 parcuri naţionale şi unul natural, şi-anume: Semenic-Cheile Caraşului, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei şi Parcul Natural Porţile de Fier. Potrivit acestuia, în niciunul din fondurile forestiere cărăşene, găzduite în parcuri, nu este permisă efectuarea lucrărilor intensive, ci doar a acelora de igienizare şi întreţinere.