[AUDIO] Judecătorii şi grefierii din Caraş-Severin au intrat în grevă, nemulţumiţi că riscă să piardă pensia de serviciu
Magistraţii de la Tribunalul Caraş-Severin şi-au suspendat activitatea în această dimineaţă, pentru o oră, nemulţumiţi de eliminarea pensiilor de serviciu.
Articol editat de Mirabela Afronie, 22 ianuarie 2020, 10:48 / actualizat: 22 ianuarie 2020, 12:59
Potrivit purtătorului de cuvânt, Daniela Deteşan, astfel de acţiuni de protest vor avea loc zilnic, între orele 11.00 şi 12.00 până la retragerea sau respingerea proiectului privind abrogarea pensiei de serviciu. Legea va intra la votul deputaţilor în 28 ianuarie.
Marţi, 21 ianuarie 2020, a avut loc adunarea generală a judecătorilor de la Tribunalul Caraş-Severin, convocată de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin hotărâre. Adunarea Generală a decis cu unanimitate de voturi, că, începând cu data de 22 ianuarie 2020, activitatea administrativă şi jurisdicţională a Tribunalului Caraş- Severin se va desfăşura astfel:
1. Se vor suspenda şedinţele de judecată timp de o oră zilnic, între orele 11.00 şi 12.00 până la votul final asupra modificărilor legislative anunţate.
Adunarea generală a judecătorilor a luat aceste măsuri constatând că, în prezent, datorită deciziilor recente ale puterii executive, în ceea ce priveşte finanţarea sistemului judiciar, este afectată independenţa puterii judecătoreşti.
Faţă de conţinutul actualului proiect al legii privind pensionarea magistraţilor, adunarea generală solicită renunţarea la intenţia de abrogare a pensiei de serviciu deoarece pensia de serviciu a magistraţilor „nu reprezinta un privilegiu, ci este justificată in mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună … magistraţii”- Curtea Constituţională, Decizia nr. 20/2.02.2000.
Subliniem că pensia de serviciu are şi o componentă de contributivitate care nu este neglijabilă, câtă vreme şi magistraţii au contribuit un număr semnificativ de ani la sistemul public de pensii. Partea din pensie care nu este bazată pe contributivitate este responsabilitatea legiuitorului deoarece este componentă a principiului independenţei judecătorului.
Cum independenţa judecătorului este cuprinsă în art.125 din Constituţia României şi dezvoltată în Legea 303/2004, 304/2004, apreciem că o astfel de abrogare ar fi şi neconstituţională şi nelegală.
Şi grefierii opresc activitatea în semn de protest faţă de eliminarea pensiilor de serviciu.
Grefierii anunţă suspendarea activităţii zilnic în intervalul orar 10.00-12.00, spune Cristina Popa, liderul Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial Caraş – Severin. Personalul auxiliar de specialitate nu va efectua niciun fel de activităţi specifice funcţiei şi nu va îndeplini niciun act de procedură. Din data de 27 ianuarie, va fi întreruptă activitatea în instanţe şi parchete, la nivel naţional, pe o perioada ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale, ce vor avea loc joi, 23 ianuarie.
Ne arătăm indignarea împotriva „eliminării” pensiilor de serviciu, denumite „pensii speciale” de către parlamentari pentru a câştiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformaţi, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecinţe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justiţiabil.
Prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiție va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea “autorității judecătorești” nu poate fi organizată și desfășurată.
Abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunțat de către inițiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul acestei categorii profesionale erau 1.800 de persoane, în scădere cu 14 persoane față de anul 2018 (1.814 beneficiari).