ISU „Drobeta” din Mehedinţi mereu la datorie
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, zilele trecute, pentru stingerea a 11 incendii, salvarea victimelor a două accidente rutiere, înlăturarea unui copac căzut pe carosabil, căutarea a două persoane dispărute, dar și pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui număr de 46 de persoane cu diverse afecțiuni medicale.
Articol editat de Radio Resita, 1 august 2022, 12:12 / actualizat: 1 august 2022, 18:24
De asemenea, pentru a preîntâmpina apariția unor situații de urgență, cadrele ISU Mehedinți au desfășurat misiuni de supraveghere în zona golfului Mraconia.
Salvatorii au intervenit, în acest weekend, la două accidente rutiere produse pe raza localităților: Punghina și Prunișor. Accidentul din comuna Prunișor s-a soldat cu trei victime care au primit îngrijiri medicale de la echipajele SMURD și SAJ la locul evenimentului, ulterior fiind transportate la spital, în stare de conștiență.
În municipiul Orșova, echipajele au acționat pentru înlăturarea unui copac căzut pe carosabil. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Pompierii au intervenit și pentru localizarea și stingerea a nouă incendii izbucnite la vegetaţie uscată, pe raza localităților Oprișor, Drobeta Turnu Severin (5) și Vânju Mare (3), unde flăcările au cuprins circa 78 hectare de vegetație uscată și 18 hectare de miriște, ca urmare a nerespectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor de către cetățeni.
De asemenea, echipajele au stins și alte două incendii, unul izbucnit la un autoturism în localitatea Strehaia și unul manifestat la o anexă gospodărească în localitatea Valea Cernei, municipiul Orșova.
Rugăm cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că arderea miriștilor, a vegetației uscate și resturilor vegetale este INTERZISĂ, fiind un pericol major pentru viața acestora, iar în condițiile meteorologice actuale, perioade de caniculă și secetă prelungită, manifestarea incendiilor poate fi extrem de violentă, afectând: gospodării, construcții, rețele electrice, păduri și animale.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se extind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru stingerea acestora.
Reprezntanţii ISU Drobeta atrag atenția că arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă pune în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare.