IPR Simfonic de la Reşiţa – o rază de speranță pentru evenimentele speciale produse în România
Evenimentul IPR Simfonic de la Reșița, din 12 septembrie, a fost primit cu mare entuziasm de către cei prezenți în noul Centru Civic al orașului. Toate cele 500 de locuri amenajate au fost ocupate, interesul fiind mult mai mare, dar din nefericire, condițiile sanitare actuale nu au permis accesul mai multor persoane. Cu un repertoriu de 13 piese rearanjate pentru orchestră, Implant pentru refuz a susținut cel mai intens concert al carierei, într-un an în care trupa sărbătorește 25 de ani de existență.
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 septembrie 2020, 09:53
Între-deschis, Apus sau IPR Gherila au fost doar câteva dintre piesele care s-au auzit pe scena pe care s-au aflat aproape 30 de artiști în același timp. Un ansamblu de 14 instrumente mânuite de 21 de instrumentiști, la care s-au adăugat cei 6 membri ai IPR împreună cu invitații lor (Gabriel Almași și Alina Mihocaș), au fost rețeta perfectă pentru o seară de vis, cu speranță pentru viitor.
Creat în doar două luni, IPR Simfonic a însemnat pentru Gabriel Almași (aranjor, profesor la Universității de Vest) o muncă intensă pentru a scrie cele 385 de partituri necesare muzicienilor împlicați în proiect. Pe lângă studiul individual al fiecărei partituri, Tymes Orchestra împreună cu trupa rock au avut și trei zile pline de repetiții generale în curtea Faber din Timișoara.
„A fost un eveniment la care am lucrat mult, iar rezultatul de pe scenă a fost foarte intens. Ne-am bucurat să vedem în public fanii de demult ai trupei, iar energia din timpul concertului a fost incredibilă”, a transmis Octavian „Vita” Horvath, IPR.
Un demers caritabil pentru prima clinică de recuperare oncologică din țară
IPR Simfonic, pe lângă ineditul conceptului și prilejul de sărbătoare, și-a propus să ofere spectatorilor și ocazia de a fi solidari cu prima clinică de recuperare oncologică din România, Clinica Nera, și să participe la strângerea de fonduri necesare pentru finalizarea unuia dintre cele mai necesare proiecte de sănătate din zonă, îndemnați de primarul Reșiței, Ioan Popa (de asemenea prezent la eveniment). În urma acestei acțiuni s-au strâns fonduri în cuantum de aproximativ 7 000 de lei, sumă ce va fi donată centrului de recuperare oncologică Nera. Clinica Nera poate fi susținută în continuare prin donații online.
Rock alternativ și muzică de cameră
IPR Simfonic îi reunește pe Implant pentru Refuz, una dintre cele mai cunoscute trupe de rock alternativ din țară, Tymes Orchestra – orchestră camerală al cărei dirijor va fi Radu Zaharia, compusă din 21 de muzicieni timișoreni cu experiență în activitatea concertistică, dar și elevi și studenți ce au oportunitatea de a concerta alături de profesioniști, pe Gabriel Almași (aranjor), doctor în muzică (Teoria instrumentelor electronice) și profesor în cadrul Facultății de Muzică și Teatru al Universității de Vest și alți invitați ai trupei.
Implant pentru Refuz
IPR e una dintre cele mai cunoscute trupe de rock alternativ din țară și a luat naștere în anul 1995, în urma întâlnirii mai multor timișoreni la mare, în Costinești. Artiștii Octavian „Vita” Horvath – voce, Valentin „Freaky” Popescu – chitară şi voce, Răzvan „Meshu” Nicov – chitară, Alexandru Hera – tobe și Ştefan „Pişta” Czifrak – chitară bass au împreună 8 albume la activ iar pe cel mai recent dintre acestea, Subradar, lansat în 2019, au avut colaborări cu diverși muzicieni români, generând piese difuzate la cele mai mari radiouri din țară.
În 2020 urmau să sărbătorească 25 de ani de activitate intensă însă, în urma planurilor anulate în contextul pandemiei, a luat naștere proiectul IPR Simfonic.
IPR Simfonic la Reșița a fost un eveniment organizat de Primăria Reșița și produs de BMagency.