IPJ Caraş-Severin a eliberat peste 400 de adeverinţe de integritate comportamentală
La începutul lunii iulie a acestui an a intrat în vigoare Legea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale (registru organizat de MAI, ținut de structurile specializate ale unităților Poliției Române).
Articol editat de Alin Datcu, 18 septembrie 2019, 09:22
Până în prezent, la nivelul județului Caraș-Severin au fost eliberate peste 400 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu infracțiuni ce fac obiectul acestui Registru.
În conformitate cu art. 2 alin. (1) din Legea nr.118 din 20 iunie 2019 privind Registrul Național Automatizat cu privire persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, în Registru se ţine evidenţa:
a) persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracţiunile prevăzute la art. 1 alin. (2) de către organele române competente;
b) persoanelor de cetăţenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre şi a autorităţilor competente din statele terţe cu privire la săvârşirea unei infracţiuni din cele enumerate la art. 1 alin. (2);
c) persoanelor născute în străinătate despre care s-au primit comunicări din partea autorităţilor competente ale altor state cu privire la săvârşirea unei infracţiuni din cele enumerate la art. 1 alin. (2) şi cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.
Persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv de la orice unitate de poliție în care funcționează ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.
Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverința, cât și celelalte documente prevăzute în Legea nr.118/2019 (certificatul de integritate comportamentală, copia de pe Registru, extrasul din Registru) au valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar.
Entitățile prevăzute în lege solicită certificatul de integritate în condițiile stipulate în legislația proprie/procedurile interne de lucru. Așadar, legea nu instituie obligativitatea solicitării certificatului de integritate comportamentală, copiei de pe Registru, a extrasului din Registru, respectiv a adeverințelor, din 6 în 6 luni.
Până în prezent, la nivel național, au fost eliberate peste 3.500 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu dintre infracțiunile care fac obiectul acestui Registru.
Menționăm că, deși termenul de operaționalizare a Registrului este finalul anului 2020, Poliția Română poate elibera astfel de documente, prin structurile de cazier, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entităților prevăzute de lege.
De asemenea, până la operaționalizare, la nivelul județului Caraș-Severin, aceste documente se eliberează la ghișeul de la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție.