Ionuț Chisăliță: „Arsenal a repus Reșița pe harta industriei militare!”
Relansarea producției de armament la fosta uzină mecanică din Reșița a devenit o certitudine. Joi, la sediul Prefecturii Caraș-Severin s-a semnat contractul de colaborare cu firma SC Torman SRL București, specializată în vânzare de armament, sucursala din România a companiei britanice TOR Internațional. La Arsenal Reșița se vor produce, într-o primă etapă, obuze de calibrul 152 mm, cu posibilitatea de extindere, anunță secretarul de stat la Ministerul Economiei, Flavius Nedelcea.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 4 aprilie 2024, 17:12 / actualizat: 6 aprilie 2024, 10:22
„Contractul este făcut pe mai multe faze. În termen scurt, până la șase luni, se va produce muniție de război cu 75 de angajați. În următoarea perioadă se va ajunge la 200-300, urmând ca la faza a treia să existe un număr mai mare de angajați. Nucleul de la Arsenal va rămâne neatins. Baza cea veche va fi pregătită pentru a produce în continuare țeavă de tun, dar pe lângă aceasta vom produce și obuze”.
La rândul său, directorul general al societății Arsenal, Ionuț Chisăliță, a declarat că repornirea producției de armament va aduce beneficii și pe orizontală.
„Este un contract extrem de benefic atât pentru Reșița, cât și pentru cetățenii ei. Va genera locuri de muncă, servicii și sperăm că producția se va extinde. Sperăm ca Arsenal să devină unul dintre principalii piloni ai producerii de armament”.
În cadrul unei conferințe de presă la care a participat și prefectul Ioan Dragomir s-a menționat că există posibilitatea ca oțelul de care are nevoie Arsenal să fie livrat de Artrom Steel Tubes, ceea ce reprezintă un alt câștig pentru oraș.
Un comentariu despre repornirea fabricii de armament de la Reșița a făcut și deputatul Silviu Hurduzeu:
„Din punctul meu de vedere, era şi timpul ca acea alocare bugetară de 2,5% din PIB să se simtă şi în industria de apărare românească. De aceea, Guvernul a şi promovat o ordonanţă de urgenţă pentru schimbarea unor principii privind achiziţiile militare astfel încât să existe operaţiuni compensatorii (offset) care să presupună angrenarea companiilor româneşti. Este clar că, în contextul dorinţei legitime de a întări Flancul Estic al NATO şi al tulburării scenei geopolitice de cu ameninţări venite dinspre Răsărit, trebuie să reponirm industriile de apărare din statele membre ale Alianţei Atlanticului de Nord. Acest lucru nu trebuie să însemne însă doar cheltuieli, ci şi beneficii, mai ales că România are o industrie de armament de tradiţie cu oameni bine pregătiţi profesional”.
Arsenal Reşiţa a fost înfiinţată în anul 1972 și aici s-au fabricat peste 60% din tunurile şi obuzierele Armatei Române. De aproape 15 ani, uzina se află în conservare, iar în prezent are doar 32 de angajați.