Investiții de peste un milion și jumătate de euro la Centrul UBB din Reșița
Un nou pas spre modernizarea sistemului universitar din municipiul Reşiţa este în curs de implementare. Investiții de peste un milion și jumătate de euro la Centrul UBB din Reșița odată cu lansarea a două proiecte educaționale ambițioase ce vizează atât digitalizarea infrastructurii academice, cât și crearea unui mediu incluziv pentru persoanele cu dizabilități, marcând astfel un pas important în modernizarea învățământului superior și în asigurarea accesului egal la educație pentru toți studenții.

Articol editat de Jurchescu Adrian, 22 aprilie 2025, 11:03
Potrivit Mihaelei Frumușanu, director general administrativ adjunct, iniţiativele vizează digitalizarea şi reamenajarea laboratoarelor, precum şi a altor spaţii educaţionale.
,,Prin aceste două proiecte încercăm să adaptăm baza materială la noile exigențe în ceea ce privește educația. Proiectele au două componente de investiții, în partea de laboratoare și digitalizare și în partea de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. Am creat și spații comune care să deservească întreg centrul universitar, componente legate de limbile străine, partea de formare a adulților sau psihopedagogică. Valoarea totală a investiţiilor se ridică la un milion şi jumătate de euro, fonduri obţinute prin Programul Regional Vest.” – Mihaela Frumușanu, director general administrativ adjunct
Cele două proiecte, aflate în diferite stadii de implementare, urmăresc adaptarea bazei materiale la noile exigențe ale învățământului modern. Proiectele includ investiții consistente în laboratoare, echipamente digitale și spații educaționale multifuncționale, menite să răspundă provocărilor actuale din domeniul educației. Acestea vor beneficia de sisteme multimedia, infrastructură IT de ultimă oră și mobilier modern. În plus, proiectul susține dezvoltarea competențelor digitale ale studenților și cadrelor didactice, prin crearea unui mediu propice pentru formare continuă și inovație educațională.
Reabilitare și digitalizare
Primul proiect are în vedere reamenajarea a șase săli de curs, dintre care cea mai importantă este Aula Magna — spațiul în care se desfășoară cele mai reprezentative evenimente ale universității. Renovarea acestei săli va aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește dotarea tehnologică, confortul participanților și accesibilitatea. Tot în cadrul acestui proiect, vor fi create și spații comune, care vor avea rolul de a deservi întreaga comunitate academică. Acestea vor include laboratoare specializate în predarea limbilor străine, centre de formare pentru adulți și spații dedicate pregătirii psihopedagogice.
Adaptarea educației pentru persoanele cu dizabilități
Un aspect inovator al ambelor proiecte este componenta de incluziune educațională. În mod concret, laboratoarele dotate cu tehnologie de ultimă generație vor fi adaptate pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu dizabilități. Asta presupune, printre altele, crearea unor teme de laborator speciale, compatibile cu echipamentele adaptate diferitelor tipuri de dizabilități. Această abordare vine în sprijinul unui învățământ superior mai accesibil și echitabil, în conformitate cu principiile educației incluzive promovate la nivel european. Potrivit reprezentanților universității, procedura de achiziție publică a fost deja demarată. Unele loturi de echipamente au fost atribuite, în timp ce altele se află în faza de evaluare. Se estimează că primele echipamente ar putea ajunge în instituție începând din vara anului 2025. Prin aceste investiții, universitatea face un pas important spre alinierea la standardele internaționale în domeniul educației, dar și spre crearea unui mediu academic deschis, accesibil și pregătit pentru viitor.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro