[FOTO] Reşiţa între religia şi istoria locului – eveniment marcat la Biblioteca germană „Alexander Tietz”
[UPDATE] Momentul zero al industriei reşiţene, comemorat miercuri, 3 iulie la cei 248 de ani de la naşterea vieţii industriale în Valea Bârzavei, a fost marcat de-alungul timpului şi de istoria, cultura şi religia locului. Cu prilejul acestui eveniment la Biblioteca germană din Reşiţa a fost evocată şi o personalitate a istoriei social-culturale a acestor meleaguri, episcopul Valeriu Traian Frenţiu, ridicat recent la cinstea Sfintelor Altare de Suveranul Pontif Papa Francisc, prezent în România. Episcopul Alexandru Mesian pentru Radio Reşiţa:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 iulie 2019, 16:00 / actualizat: 4 iulie 2019, 9:50
Excelenţa Sa Alexandru Mesian – episcopul Eparhiei Greco-catolice de Lugoj.
Fericitul Valeriu Traian Frenţiu a fost „Episcopul de Fier” al Banatului
Cu acest prilej, a fost prezentată auditoriului, biografia ilustrului ierarh bănățean, dr. Valeriu Traian Frenţiu. Alocuţiuni au susţinut Erwin Josef Țigla – preşedintele Asociaţiei germane de cultură şi educaţie a adulţilor Reşiţa, Preasfințitul Alexandru Mesian – Episcopul greco-catolic de Lugoj, Monsignior Angelo Narcis Pop – vicar al Eparhiei greco-catolice de Lugoj şi dr. Ada D. Cruceanu pentru incursiunea în istoria metalurgică a orașului.
Prof. Marila Mircea și prof. Radu Maria Nowak, membri marcanți ai Asociației Generale a Românilor Uniți, Greco-Catolici Resita şi AGRU Reșița în colaborare cu Episcopia Română Unită, Greco – Catolică Lugoj au organizat o mini – expoziție dedicată Fericitului Valeriu Traian Frențiu. În ea s-au regăsit cele 2 volume din „Posițio”, Diplomele de Cetățean de Onoare al Municipiului Resita si al judeţului Caraş – Severin, cărți biografice, ilustrate, fotografii și pământ de la Cimitirul Săracilor din Sighet, locul în care a fost îngropat în noaptea de 12 iulie 1952 trupul Fericitului Valeriu Traian Frențiu.
***
Religie şi istorie la Biblioteca germană „Alexander Tietz” din Reşiţa. Miercuri, 3 iulie, odată cu marcarea celor 248 de ani de la aprinderea celor două furnale la 3 iulie 1771, dată care constituie momentul zero al industriei din Valea Bârzavei, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-catolică de Lugoj va fi prezentă în municipiu printr-o nouă lansare de carte. Episcopul eparhial, Excelenţa Sa Alexandru Mesian, va evoca personalitatea Fericitului martir dr. Valeriu Traian Frenţiu, originar din Reşiţa, ridicat la rangul Sfintelor Altare, în urmă cu o lună, de Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.
Evenimentul s-a consumat de la ora 11.00.
Foto: Marius Căruntu – Radio Resita