Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin intensifică controalele la angajatorii care folosesc zilieri
Inspectorii de muncă intensifică controalele la angajatorii care folosesc zilieri.
Articol editat de Valentina Adam, 2 septembrie 2024, 09:20
În perioada aprilie – septembrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin desfășoară o campanie națională de verificare a respectării legislației privind munca cu caracter ocazional, în special în ceea ce privește condițiile de muncă ale zilierilor.
Primele rezultate ale campaniei
Până în prezent, inspectorii de muncă au verificat 12 beneficiari care utilizează zilieri și au constatat următoarele deficiențe frecvente:
- Lipsa instruirii: Zilierii nu sunt instruiți corespunzător înainte de a începe munca, ceea ce îi expune la riscuri suplimentare.
- Lipsa informării: Angajatorii nu informează suficient zilierii cu privire la sarcinile de lucru și drepturile lor.
- Lipsa evaluării stării de sănătate: Nu se verifică dacă zilierii sunt apți din punct de vedere medical pentru a desfășura activitățile repartizate.
Ca urmare a acestor deficiențe, inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere și au aplicat sancțiuni contravenționale în 6 cazuri.
Scopul principal al acestei acțiuni este de a crește gradul de conștientizare atât al angajatorilor, cât și al zilierilor, asupra importanței respectării normelor de securitate și sănătate în muncă. Prin aceste controale, inspectorii urmăresc:
- creşterea gradului de conştientizare a beneficiarilor şi a zilierilor care desfăşoară activităţi cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, stipulate de Legea nr. 52/2011 și a normelor metodologice de aplicare a acesteia;
- diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către beneficiari, a prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă;
- identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri şi luarea măsurilor care se impun pentru nerespectarea de către aceştia a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional şi a normelor metodologice de aplicare a acestei legi.