Inspector şcolar general, Lucian Miclău: reţeaua şcolară din Caraş-Severin ar trebui reorganizată
În judeţul Caraş-Severin, în ultimii ani, populaţia şcolară a fost într-o continuă scădere. Tot în scădere a fost şi procentul de promovare la examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat .
Articol editat de Casandra Silitra, 17 aprilie 2024, 14:23 / actualizat: 18 aprilie 2024, 14:57
În aceste condiţii, înreaga reţea şcolară din Caraş-Severin ar trebui reorganizată, a declarat inspectorul şcolar general, prezent în emisiunea Banatul în direct, Lucian Miclău.
„Problema este la Reșița și o spun cu regret. Este la Reșița pentru că la Reșița, după 1990, trei licee industriale la vremea respectivă, s-au transformat în licee teoretice.
Automat, în momentul în care a început să scadă dramatic populația școlară în municipiu, nu s-a updatat numărul de clase de teoretic, decât foarte puțin, și am ajuns în situația în care să avem din 30 de clase de a VIII-a, pe care noi le aprobăm pe Reșița plus zonă, să avem 17 de teoretic plus vocațional și 13 clase de învățământ profesional și tehnic, ceea ce este în contradicție totală cu ceea ce se întâmplă în județ.
La Moldova Nouă, la Oțelul-Roșu, la Bocșa, la Caransebeș, la Herculane, pe zona Bozovici, există un echilibru, sau poate chiar mai multe clase de tehnic și mai puține clase de teoretic.
Trebuie să umblăm aici, în perioada următoare. Nu putem să o facem singuri decât cu ajutorul Primăriei Reșița, pentru că Primăria Reșița stabilește reţeaua şcolară, doar că în momentul în care discutăm de rețeaua școlară, ca să ducem elevii de la învățământul teoretic spre învățământul profesional și tehnic trebuie reorganizată întreaga rețea,” a declarat inspectorul şcolar general din Caraş-Severin, Lucian Miclău.
Anul acesta, în Caras Severin au fost cu 47 de absolvenţi de clasa a VIII-a mai puţini, comparativ cu anul precedent, iar în următorii ani se vor înregistra scăderi şi mai mari, a mai declarat, Lucian Miclău.