ÎNCOTRO piaţa imobiliară din Reşiţa? Apartamente şi terenuri… la preţ de chilipir
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 noiembrie 2016, 07:13 / actualizat: 2 noiembrie 2016, 12:08
Datele reies din statisticile realizate de portalul imobiliare.ro. Asta în timp ce în capitala Banatului, la Timişoara, mp costă 1.000 euro, mai mult decât dublu. Internetul este arhiplin de anunţuri, însă pe piaţă sunt foarte puţini cumpărători. Un cuvânt de spus l-au avut şi băncile care au înăsprit semnificativ condiţiile de creditare pentru împrumuturile ipotecare.
Persoanele interesate de o locuinţă în Reşiţa pot găsi la preţuri avantajoase, apartamentele cu două camere se vând la preţuri cuprinse între 8.000 şi 30.000 EURO, în funcţie de suprafaţă, zonă şi dotări.
Vând apartament decomandat, 3 camere, suprafaţă 55 mp, bloc cu opt etaje – an construcţie 1980. Apartamentul este situat în centrul civic şi se vinde complet mobilat. Are termopane, centrală, uşi schimbate, bloc izolat, lift schimbat, podele laminate, aer condiţionat, complet mobilat, uşa metalică, instalaţie electrică şi de apă schimbată, două pivniţe. Aşa sună cele mai pompoase anunţuri de pe imobiliare.ro, iar cea mai ieftină variantă:
Vând apartament semidecomandat, 2 camere, suprafaţă 28 mp, situat pe Aleea Albăstrelelor. Imobilul se vinde la licitaţie, proprietarul fiind executat silit.
Nici preţurile de închiriere a apartamentelor nu sunt ridicate în comparaţie cu alte oraşe.
Prin urmare ne întrebăm: Ce este mai avantajos – chiriaş sau proprietar?
Comparativ cu alte ţări europene, unde oamenii preferă să stea în chirie, românii şi-au păstrat simţul proprietăţii. Şi asta deoarece la începutul anilor ’90 au avut posibilitatea să-şi achiziţioneze apartamentele sau casele în care locuiau, la preţuri extrem de scăzute. Acum însă pentru a avea un apartament sau o casă a ta trebuie să te îndatorezi la bănci pentru 20-30 de ani. Diferenţele dintre rată şi chiria lunară nu sunt substanţiale, aşa se face că mai ales tinerii stau în dubii atunci când trebuie să ia o hotărâre.
Puţini sunt cei care stau legal în chirie. ANAF ameninţă însă proprietarii de apartamente care închiriază imobilul şi nu declară veniturile că riscă sancţiuni dure. Instituţia doreşte să reducă evaziunea fiscală…
Ne-am documentat și am aflat: Cărăşenii sunt reticenţi când vine vorba despre închirierea locuinţelor proprii. Cel puţin asta arată datele oficiale, potrivit cărora doar 2.000 de persoane din Caraş-Severin au declarat la Finanţe că încasează bani din chirii. Cele mai multe sunt în Reşiţa, puţin peste 900 şi la Caransebeş – peste 600, iar cele mai puţine în Băile Herculane – 22 şi Oţelu Roşu – 26. Cele 2.000 de contracte de închiriere înseamnă conform datelor Direcţiei judeţene de statistică, un procent de numai 1,4%. În Caraş-Severin erau înregistrate la sfârşitul anului trecut aproape 140.000 de locuinţe.
Primăria Reşiţa se transformă în agenţie imobiliară. Ioan Popa vrea să cumpere apartamente şi terenuri.
Primăria Reşiţa doreşte să achiziţioneze anul viitor apartamente pentru tineri. Primarul Ioan Popa spune că va profita de preţul scăzut de pe piaţă şi va cumpăra locuinţe pe care să le pună la dispoziţia tinerilor care vor să vină în oraş. Guvernul încurajează acest lucru şi oferă prime de instalare celor care îşi găsesc locuri de muncă la peste 50 de km de domiciliu. Primarul Reşiţei mizează pe acest lucru pentru a atrage specialişti în Reşiţa, cum ar fi medici, profesori sau ingineri.
Edilul a pus ochii şi pe terenuri, al căror prețuri este foarte mic. El spune că un teren cu o hală care acum 2-3 ani valora aproximativ 3 milioane de euro, este acum disponibil la numai 600.000 de euro, ceea ce este un adevărat chilipir.