În plină pandemie de COVID-19 medicii cărășeni spun:Nu antibiotice la-ntâmplare!
Data de 18 noiembrie marchează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice. Cu acest prilej, medicii din Caraş-Severin atrag atenţia asupra fenomenului de rezistenţă a bacteriilor la antibiotice, efect ce poate fi evitat prin conştientizare, informare corectă şi utilizarea raţională a antibioticelor mai ales acum, în plină pandemie de Covid-19.
Articol editat de Daiana Rosca, 18 noiembrie 2020, 13:44 / actualizat: 18 noiembrie 2020, 21:50
Principalul risc al abuzului de antibiotice este creşterea imunităţii bacteriilor dar şi reacţii adverse cum ar fi infecţiile micotice, tulburările gastrointestinale sau reacţiile alergice. Din păcate, unii cărăşeni încă apelează la administrarea antibioticelor fără prescripţie medicală, fără a cunoaşte cauzele, tratamentul adecvat şi consecinţele unui tratament necorespunzător.
De exemplu, în secţia de urgenţe a Spitalului Judeţean din Reşiţa încă ajung pacienţi care şi-au administrat antibiotice după ureche, ne-o confirmă medicul Emil Bunda.
„Mai vin din păcate oameni la urgențe care își administrează antibiotice fără să consulte un medic dar din fericire am observat că farmaciștii cărășeni sunt foarte atenți atunci când eliberează antibiotice și nu le eliberează fără rețetă, lucru care este bun. Oricum, cazurile sunt mult mai puține decât înainte și asta e bine așa că-i rugăm să nu-și administreze antibiotice după ureche pentru că le va afecta organismul, de exemplu la un pacient care a luat frecvent antibiotice crește rezistența bacteriilor la acel tip de antibiotice, crește gradul de toxicitate și pot să apară și reacții adverse”, ne-a declarat medicul Emil Bunda.
Și Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin împreună cu Ministerul Sănătății a derulat în acest an o campanie publică de informare cu privire la consumul rațional de antibiotice, intitulată ”Nu antibiotice la-ntâmplare.”
Scopul campaniei este de informare a medicilor și a publicului nespecializat privind riscul prezentat de folosirea excesivă și eronată a medicamentelor antibiotice. Potrivit statisticilor, în România jumătate dintre pacienții internați în acest moment în spitale primesc tratament cu antibiotic, ceea ce ne clasează pe locul II în Europa la consum. Mai mulţ aproximativ 3 la sută din populația țării utilizează antibiotice zilnic.