În Caraş-Severin ploile şi arşiţa strică fructele în livezi şi strugurii din vii
Perioadele lungi de ploaie alternate cu reprize de căldura excesivă, usucă pomii fructiferi din livezi. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei judeţene pentru Agricultură, dr. ing. Liviu Munteanu, a precizat pentru Radio Reşiţa că, ploile abundente au împiedicat aplicarea tratamentelor specifice sezonului, iar acum bolile fac ravagii în livezile de pomi fructiferi din Caraş-Severin. Este vorba de răpanul mărului şi al părului, pătarea roşie a prunului, ciuruirea şi băşicarea frunzelor la piersic şi putregaiul fructelor la cireş şi vişin. Liviu Munteanu a mai spus că, acestea sunt boli care se dezvoltă rapid în combinaţie cu umiditatea şi căldura în condiţiile de neaplicare la timp a tratamentelor.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 iunie 2019, 11:52
În Caraş-Severin există 11.172 de hectare cu livezi şi pepiniere pomicole, din care pe rod 4.405, plantaţii tinere încă neintrate pe rod, 58 de hectare, livezi nou plantate, 3 hectare, livezi aflate în declin, 6.706 hectare, arbuşti fructiferi pe rod 58 de hectare şi arbuşti fructiferi tineri, 13 hectare.
Mana viţei de vie şi apa puvială, acumulată în abundenţă din ploile căzute în ultima perioadă, distrug producţia de struguri din bazinele viticole din Caraş-Severin. Conform purtătorului de cuvânt al Direcţiei judeţene pentru Agricultură, Liviu Munteanu, viticultorilor l-i se recomandă să aplice de urgenţă tratamentele specifice în vii cu substanţe cuprice, iar apa acumulată în exces trebuie neapărat drenată pentru că poate duce la uscarea butaşilor.
Liviu Munteanu a mai spus că, pe raza judeţului sunt înregistrate 788 de hectare cu viţă de vie, din care în prezent 600 pe rod şi 188 în declin.
Sursa foto: agrointel.ro