În Caraş-Severin lemnul nu se exploatează după potenţialul silvic al pădurii
În Caraş-Severin cantitatea de masa lemnoasă destinată exploatării din fondul forestier naţional, administrat de Direcţia silvică judeţeană, nu a fost niciodată extrasă la potenţialul pădurii, a subliniat pentru Radio Reşiţa şeful Direcţiei silvice judeţene, Ion Tabugan:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 1 august 2023, 12:55
„Din 820.000 de metri cubi cota de tăiere, datorită faptului că anual noi nu reușim să tăiem această cifră, există o acumulare de masă lemnoasă, adică nu exploatăm în integralitate cota și atunci rămân încă 350-450 de mc. Cred că anul ăsta o să fie mai mult datorită faptului că foarte puțin s-a exploatat conform amenajamentului din cauza ploilor. Noi tot ce discutăm este pe 10 ani, anul ăsta 300, anul viitor 250, celălalt an 350. Noi la ora actuală avem undeva la 2 milioane și vreo 600.000 de mc acumulare de masă lemnoasă neexploatată, pe care pădurea ne-o pune la dispoziție prin creșterile realizate în anii anteriori. Cu alte cuvinte, noi niciodată în Caraș-Severin nu am reușit să exploatăm întreaga cotă de masă lemnoasă pe care ne-o oferă pădurea. Tot așa va fi și anul acesta„.
Ion Tabugan a mai precizat că, pentru pădure nu este benefic să nu fie recoltată întreaga cotă de masă lemnoasă pentru că lemnul ajunge la vârsta exploatabilităţii tehnice şi îmbătrâneşte, devenind mai vulnerabil la intemperii şi factorii de mediu.
Amintim că, vârsta exploatabilităţii la fag este de 120 de ani, iar la gorun de 140.