În Caraș-Severin doar 65 de profesori au declarat la Fisc venituri nete din meditații în 2023
Peste 11.000 de profesori din România au declarat la Fisc faptul că au obţinut venituri din meditaţii în anul 2023, arată datele obţinute de Economica.net de la ANAF. În Caraș-Severin doar 65 de dascăli au declarat că obțin venituri din meditații.
Articol editat de Valentina Adam, 1 octombrie 2024, 08:00
Venitul net cumulat, realizat din meditaţii în 2023 şi declarat de profesori la Fisc, se ridică la 169 de milioane de lei şi e cel puţin dublu faţă de cel declarat de profesori la Fisc în anul 2021, arată analiza Economica.net pe baza datelor pe care le-am obţinut de la ANAF.
Într-o raportare transmisă de Administrația Finanțelor Caraș-Severin, la cererea Radio Reșița, în luna septembrie 2023, în evidențele fiscale figurau atunci 40 de contribuabili care au declarat în mod activ venituri realizate din alte forme de învățământ.
Conform noii raportări, în prezent în Caras-Severin, 65 de oameni au raportat venituri din meditații, însumând 831.816 lei.
Cele mai mari venituri din meditaţii au fost declarate de profesorii din Bucureşti, Sibiu, Cluj, Timiş, Prahova, în această succesiune, reiese din informaţiile comunicate la solicitarea Economica.net de către ANAF.
Numărul profesorilor care au declarat venituri din meditaţii la Fisc a crescut cu peste 48% în 2023 faţă de cel înregistrat în 2021.
Dintre aceştia, 3.136 de oameni au declarat şi plătit CASS aferentă acestor venituri, în timp ce doar 1.003 oameni au datorat şi plătit CAS pentru veniturile din meditaţii realizate în 2023, conform datelor obţinute de Economica.net de la ANAF.
Conform ANAF, profesorii care dau meditații au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008.
După înregistrarea în registrul comerţului şi autorizării funcţionării, aceste cadre didactice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).
Profesorilor le este interzis să ofere meditații contracost elevilor din clasele la care predau
Măsura e prevăzută în Ordinul Ministerului Educației nr. 5.726 din 6 august 2024 și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024.
Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, prevede explicit că ”meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat” sunt interzise.
Ministerul Educației nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contra cost cu elevii pe care îi are la clasă, în ultimii 5 ani, potrivit unui răspuns dat de instituție la solicitarea Edupedu.ro.
Foto Pixabay.com