În Caransebeș vor fi amenajate două centre de vaccinare împotriva COVID-19
Cea de-a doua etapă de vaccinare va începe săptămâna viitoare, la Caransebeș. Între timp administrația locală a demarat organizarea centrelor de vaccinare și a avut întâlniri cu personalul medical din cabinetele școlare care se va alătura cadrelor sanitare implicate în campania de vaccinare.
Articol editat de Radio Resita, 14 ianuarie 2021, 15:49
”În municipul Caransebeș vor fi amenajate două centre de vaccinare, unul în cadrul sălii de sport a Școlii Generale nr. 8 și cel de al doilea în cadrul sălii de sport a Liceului Tehnologic ”Decebal” din cartierul Pipirig. De dotarea acestora se ocupă Primăria în colaborare cu Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. Centrele vor fi verificate din punct de vedere tehnic și medical de către reprezentanții ISU și ai DSP, a declarat primarul Felix Borcean.
Am avut o întâlnire cu medicii și asistentele medicale de la cabinetele școlare din municipiu pentru a le prezenta situația și a-i ruga să se implice în această campanie. Nu este o obligație din partea lor, dar condițiile actuale ar impune și prezența lor. Ne-ar ajuta foarte mult. Trebuie să acoperim un interval de 12 ore pe zi, de luni până vineri, în această campanie de vaccinare”, a mai spus Felix Borcean.
Cine se poate vaccina și cum se fac programările
În primă fază, vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc: vârstnicii din centrele rezidențiale, adulții de peste 65 de ani, adulții care suferă de boli cronice și persoanele care desfășoară activități esențiale.
În categoria persoanelor cunoscute cu boli cronice se încadrează oricare persoană, indiferent de vârstă, care suferă de una dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).
Persoanele respective se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși. În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalități:
– prin intermediul oricărui alt medic de familie;
– prin call center la numărul de telefon 021.9462;
– prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.
Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva COVID utilizând oricare dintre următoarele modalități:
– prin intermediul medicilor de familie;
– individual, prin intermediul platformei (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login);
– prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane);
– prin call center 021.9462;
– prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.
Persoanele care desfășoară activități esențiale vor fi programate în baza propunerilor făcute de angajator. Persoanele eligibile se pot programa pentru vaccinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate.
sursa foto: https://pixabay.com/