Imunizarea bebeluşilor poate fi reluată. Vaccin hexavalent insuficient pentru judeţele Timiş şi Caraş-Severin
Articol editat de Mirabela Afronie, 6 februarie 2016, 06:05 / actualizat: 6 februarie 2016, 8:40
Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a primit 1.170 de doze dintr-un necesar de 2.500 de doze, doar pentru primul trimestru. Serul va fi distribuit medicilor de familie pentru a începe cât mai curând vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitiei B şi poliomielitei. În ciuda acestei veşti bune, Ministerul Sănătăţii are restanţe mari faţă de judeţul Caraş-Severin. În plus, în teritoriu ar mai trebui să ajungă până la sfârşitul anului încă 1.650 de doze pentru trimestrele II şi III şi 1.800 pentru trimestrul IV.
Vaccinul hexavalent, care imunizează bebeluşii împotriva a şase boli a lipsit o lungă perioadă şi nu a fost de găsit nici măcar în farmacii. Medicii de familie susţin că au fost părinţi care au dorit să-l cumpere, dar nu au avut de unde. Astfel de probleme au existat în toată ţara. Vaccinul trebuie să se administreze copiilor la două luni, la patru şi la 11 luni.
Vaccinul fereşte copilul de şase boli importante: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielita, bolile date de hemofilus influente – care pot afecta sistemul respirator şi sistemul nervos central, şi hepatita de tip B – o hepatită care poate să se cronicizeze sau chiar să ducă la cancerul hepatic. Imunizarea se desfăşoară la cabinetele medicilor de familie şi este gratuită, fiind inclusă în programul naţional de imunizări.
Vaccinul hexavalent a ajuns şi în judeţul Timiş. 4.060 de doze vor fi distribuite către medicii de familie. Serul a lipsit din majoritatea judeţelor. Astfel că din această săptămână poate începe imunizarea atât a copiilor restanţieri cât şi a celor care împlinesc vârsta de vaccinare. În total, 107.300 de doze de vaccin hexavalent au fost împărțite de Ministerul Sănătăţii în întreaga ţară.
Astfel de probleme cu stocurile de vaccin apar frecvent. Asta în condiţiile în care oricum, foarte mulţi părinţi refuză imunizarea din cauza unor informaţii eronate, lipsei de informaţii sau de frica reacţiilor adverse. Vă reamintim că Radio România a derulat în 2015 o campanie de informare asupra importanţei vaccinării.