IGI, despre dosarul privind traficul de migranţi: Ne delimităm ferm de acţiuni care nu sunt în concordanţă cu legea
Inspectoratul General pentru Imigrări transmite, marţi, cu referire la dosarul de trafic de migranţi în care este implicat un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), că se delimitează ferm de orice acţiuni necorespunzătoare care nu sunt în concordanţă cu legea şi aduc atingere valorilor acesteia.
Articol editat de Valentina Adam, 4 iunie 2024, 18:16
‘Cu privire la aspectele în cauza instrumentată de procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Biroul Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări este abilitat să comunice următoarele: Precizăm că instituţia noastră se delimitează ferm de orice acţiuni necorespunzătoare care nu sunt în concordanţă cu legea şi aduc atingere valorilor acesteia. De fiecare dată, atunci când situaţia a impus, unitatea noastră a sesizat organele de parchet competente cu privire la posibile infracţiuni’, arată sursa citată.
Potrivit acesteia, începând din anul 2022 şi până în prezent, în şase situaţii Inspectoratul General pentru Imigrări a sesizat organele competente ale statului cu privire la suspiciuni de săvârşire a unor infracţiuni de corupţie sau asimilate corupţiei, respectiv privind traficul de migranţi (unităţi de parchet teritoriale, DGA, DIICOT).
Totodată, IGI menţionează că, împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, efectuează permanent consiliere şi activităţi de prevenţie a corupţiei la nivelul tuturor structurilor subordonate.
Astfel, în anul 2022 au fost efectuate 53 de astfel de activităţi la care au participat 518 poliţişti, dintre care 48 cu funcţii de conducere şi 470 cu funcţii de execuţie; în anul 2023 au fost efectuate 34 de astfel activităţi la care au participat 306 poliţişti, dintre care 30 cu funcţii de conducere şi 276 cu funcţii de execuţie; în acest an au fost efectuate 50 de activităţi la care au participat 524 de poliţişti, dintre care 31 de poliţişti cu funcţii de conducere şi 493 cu funcţii de execuţie).
Un număr de 67 de mandate de percheziţie domiciliară sunt puse în aplicare, marţi, în şapte judeţe, de către poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT Caraş-Severin, într-un dosar penal care vizează constituirea unui grup infracţional organizat şi traficul de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea şederii ilegale în România şi spălarea banilor.
Acţiunile procurorilor DIICOT se desfăşoară în coordonare cu cele ale procurorilor DNA, care efectuează cercetări într-o cauză penală ce are ca obiect comiterea unor infracţiuni de corupţie aflate în legătură directă cu infracţiunile cercetate de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin.