ifa şi chipurile saşilor de altădată
Articol editat de Gerhard Chwoika, 6 iulie 2015, 18:00
Institutul de relaţii externe, „ifa”, inaugurează la Timişoara noul sediu al Biroului de Coordonare Regională pentru România, Ungaria şi Serbia, miercuri, 8 iulie de la ora 9.15. Dedicat acestui eveniment, joi 9 iulie de la ora 20.00 va avea loc vernisajul expoziţiei “Portrete ale minorităţii germane”.
Expoziția este rezultatul unui workshop de cinci zile la Bărcut și însumează 29 de fotografii ale puținilor sași transilvăneni, care încă mai trăiesc în Bărcut și Seliștat, județul Brașov. Aceștia au fost fotografiați de 10 tineri cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani. Fotografiile sunt însoțite de interviuri care spun scurte povești despre portrete, uneori despre trecut, alteori despre prezent, dar și despre viitor. Fotografiile au îndeosebi un mod de abordare de tip documentar, însă pot fi identificate și influențe artistice.
În cadrul seminarului s-au utilizat camere foto, al căror an de fabricație coboară către anii `50. Negativele au fost developate manual. În laboratorul foto, participanții au învățat să lucreze cu aparate de mărit și substanțe chimice. Încetinirea modului de lucru, față de rapiditatea de obținere a unei fotografii digitale, conduce în același timp la un contact mai conștient cu mediul fotografiei și cu conținuturile elaborate. Urme ale acestui proces se recunosc și în fotografii. Ele par mai vechi decât sunt. Fotografia analogă propune aici întrucâtva paralele cu minoritatea germană. Existența sa cade în uitare, însă este totuși acolo.
Proiectul a fost finanţat de Institutul de Relaţii Externe ifa, iar expoziţia va rămâne deschisă publicului până la data de 31 iulie. (Hardy Cvoica)
Foto: asseut.org