[FOTO] Industria Banatului Montan va deveni… exponat de muzeu
Articol editat de Radio Resita, 22 martie 2016, 13:46
Astfel că la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa au început încă de pe acum pregătirile pentru expoziţia permanentă ce va fi deschisă în vară, cu prilejul aniversării a 246 de ani de industrie.
„După 1718, Banatul a devenit pentru o lungă perioadă de timp o provincie a Imperiului Austriac, subordonat direct Vienei. Aici s-a desfăşurat cel mai interesant experiment european, adică Banatul a devenit una dintre cele mai industrializate regiuni ale imperiului austriac, cu o densă reţea de căi ferate foarte timpurie în Europa. A existat o mare societate, care a creat o industrie puternică: STEG -ul, apoi UDR-ul, iar în perioada comunistă, CSR-ul şi UCMR-ul.” – a povestit directorul Dumitru Ţeicu.
Drept pentru care, după refacerea instalaţiilor de încălzire din incintă, sălile principale ale muzeului vor găzdui o expoziţie permanentă dedicată industriei din Banatul de Munte, pentru care pregătirile au început încă de pe acum. Deocamdată se caută exponate care să ilustreze principalele ramuri industriale ca mineritul, siderurgia, metalurgia şi construcţia de maşini. Se intenţionează prezentarea a peste 70 de astfel de exponate, utilaje, machete şi documente pentru care sunt aşteptate şi donaţii din partea persoanelor sau firmelor de profil, care pot contribui la realizarea acestei expoziţii definitorii pentru Banatul de Munte – a mai explicat Dumitru Ţeicu.
Vor fi expuse printre altele piese de patrimoniu de la CMB Bocşa, societate aflată în prezent aflată în faliment. Înfiinţată în 1781, Uzina de Construcţii Metalice din Bocşa a avut înainte de 1989 aproape 6.000 de angajaţi, iar în prezent a ajuns o ruină. Expoziţia va fi deschisă publicului în data de 3 iulie şi va cuprinde şi exponate de la TMK Reşiţa. (Daniela Tudor)