[FOTO] Ia românească şi brâul bănăţean promovate de presa din Caraş-Severin
Articol editat de Valentina Adam, 10 iunie 2015, 18:30 / actualizat: 11 iunie 2015, 8:58
Presa din Caraş-Severin a readus astăzi în prim plan acest obiect vestimentar printr-un eveniment unic în România. Îmbrăcaţi adecvat, femei, bărbaţi şi copii, de la mic la mare au invadat centrul civic al Reşiţei, scopul fiind unul singur: să atragă atenţia asupra obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti.
Ia românească şi brâul, valori tradiționale incontestabile ale românilor, au fost promovate astăzi la Reşiţa, în cadrul unui proiect inițiat de mass-media cărăşană. Ajunsă anul acesta la cea de-a treia ediție, manifestarea a întrunit alături de jurnalişti pe toți aceia care iubesc tradiția, folclorul şi se implică cu dăruire în păstrarea acestor valori.
În ciuda ploii în aversă, care a căzut cu puţin timp înainte de debutul evenimentului, zeci de cărăşeni de toate vârstele, şi-au dat întâlnire în centrul civic al municipiului de pe Bârzava şi au experimentat alături de trupele consacrate ale folclorului bănăţean, paşii de horă, brâu şi alte jocuri tradiţionale din Banat. Dintre grupele de dansuri populare din judeţul Caraş-Severin amintim: „Almăjana” din Bozovici, „Hora Caraşului” din Oraviţa, „Sveti Nikola” din Radimna şi „Bârzava” şi „Reşiţeana” din Reşiţa, dar şi elevii de la Şcoala Generală Nr. 6 şi ai Colegiului Economic al Banatului montan. Lor li s-au alăturat jurnaliştii şi publicul spectator. Acţiunea din această după-amiază s-a încheiat cu un flashmob în faţa Palatului administrativ al judeţului.
Confecţionată din bumbac, in sau borangic, împodobită cu broderii, mărgele sau paiete, ia românească este mai mult decât un obiect vestimentar, reprezintă un simbol, o tradiţie de sute de ani care în mediul rural, în special, încă se păstrează. Dacă în ultimii ani, ia românească era văzută mai degrabă ca un suvenir de artizanat, acum datorită creatorilor de modă a recâştigat teren. Au apărut cămăşi, fuste, rochii sau chiar poşete şi coliere cu motive folclorice.
În cadrul evenimentului a fost promovat în masă şi brâul bănățean – dans popular unic în Romania. Acțiunea îşi va găsi finalizarea în data de 24 iunie de sărbătoarea Sânzienelor.
Reporterul Radio România Reşiţa, Alexandra Gorghiu, a cules câteva impresii de la participanţi: