Ia atitudine! Spune STOP violenței!
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din IPJ Caraș-Severin au intensificat activitățile informativ-prevenetive pentru creşterea gradului de siguranţă în şcoli, inclusiv pentru reducerea violenței fizice și psihologice.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 7 noiembrie 2022, 12:00 / actualizat: 7 noiembrie 2022, 13:00
Din cazuistica Poliţiei, cele mai frecvente acte antisociale comise în unităţile de învăţământ, între elevi, din sfera infracţiunilor şi contravenţiilor sunt lovirile şi bullying-ul. Cele două sunt concepte delimitate adesea de o linie foarte fină. Nu orice formă de violență reprezintă un act de bullying, dar orice formă de bullying este în fapt, o violență. Anul trecut s-a înregistrat o creștere a acestor fapte reprobabile, a declarat inspectorul Horațiu Negulescu şeful Biroului Siguranță Școlară.
“Anul trecut au fost constatate 23 evenimente de natură infracțională comise în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, în creștere cu 13 față de perioada similară a anului școlar 2020 – 2021.”
În întâlnirile cu elevii, acestora li se spune cum să reacționeze când devin victime, dar se amințeș/te și faptul că de la 14 ani, minorul devine răspunzător în fața legii.
Sfaturi pentru victimele bullying-ului:
-Când cineva te agresează verbal, nu trebuie sa ripostezi, ci doar să-i ceri politicos să nu mai vorbească așa;
-Vorbește-i calm abuzatorului, nu arăta că te-ai supărat pentru că, astfel, îi dai satisfacție;
-Dacă nu reușești să schimbi comportamentul celor care te șicanează, nu păstra tăcerea despre ceea ce ți se întâmplă, e mai bine să ceri ajutorul unui profesor sau părinte pentru rezolvarea pașnică a situației;
-Nu te lăsa afectat de comportamentul urât al celorlalți;
-Înconjoară-te de oameni care te respectă;
-Cere sprijin pentru a găsi o activitate care să ți facă plăcere;
-Scrie o listă cu calitățile pe care consideri că le ai. Este important să fii încrezător în tine.
În acest an școlar, în Caraș-Severin au au fost desfășurate 43 de acțiuni, 19 privind prevenirea și combaterea delicventei juvenile, 9 pe linie de absenteism și 18 în domeniul rutier. Polițistii au efectuat 32 de instruiri cu cadrele didactice cu privire la prevederile legale în domeniul prevenirii violenței școlare. Totodată, au foist 128 de activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor: 17(bullying), 28(consum droguri), 10(linie rutieră), 36(prevenirea infracțiunilor cu violență) și altele, număr total de beneficiari – 4251 elevi.
De la începutul anului școlar, în școlile din Caraș-Severin au fost sesizate două evenimente între elevi: o lovire și un furt.
Eliminarea violenței școlare și a agresiunii reprezintă o prioritate pentru polițiști. La nivel național continuă campania „Ia atitudine! Spune STOP violenței!”