Hramul mănăstirii Piatra Scrisă din Duminica Tuturor Sfinților
În prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh, denumită și Duminica Tuturor Sfinților, așezământul monahal de la Armeniș și-a sărbătorit hramul.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 iunie 2024, 17:00 / actualizat: 1 iulie 2024, 10:36
Și în acest an, la mănăstirea de la Piatra Scrisă și-au îndreptat pașii un număr mare de credincioși, veniți din Episcopia Caransebeșului, dar și din alte regiuni ale țării, pentru a se alătura obștii monahale, în ziua hramului.
În altarul de vară al așezământului monahal, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
În contextul declarării anului 2024 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, pelerinii care au venit la hramul așezământului monahal au avut posibilitatea să se închine la moaștele a 2 sfinți taumaturgi, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina aduse de la Schitul Feneș și moaștele Sfântului Marelui Mucenic Pantelimon de la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” Caransebeș – Metoc episcopal.
„I-am îndemnat astăzi pe toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie să calce pe urmele sfinților, să fie și ei sfinți. Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă zicând: «Fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru Cel din ceruri desăvârșit este». Să călcăm și noi pe urmele sfinților, să ne rugăm neîncetat așa cum sfinții s-au rugat neîncetat și intens, să îmbrățișăm și noi jertfa, sacrificiul, fie că este vorba de jertfa supremă, așa cum s-au sacrificat martirii, mucenicii, mărturisitorii, pentru evanghelia lui Hristos, fie că este vorba de osteneală duhovnicească și nevoință ascetică. Și sfinții cuvioși s-au jertfit în peșteri, în munți și în crăpăturile pământului pentru mărturisirea evangheliei și pentru împlinirea în viața lor a cuvântului vieții veșnice”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.
„De asemenea, i-am îndemnat pe credincioși să fie detașați de bogățiile veacului acestuia și să se îmbogățească mai mult în Dumnezeu, pentru că acolo unde este comoara noastră să fie și inima noastră. Să ne lepădăm mai mult de grijile lumești și să-L iubim din toată inima pe Dumnezeul nostru, căci El este sensul și esența vieții noastre, El este comoara noastră, bogăția noastră supremă. Sfinții s-au lepădat de bogățiile lumii acesteia și au avut în inima lor bogăția cea neprețuită care este Dumnezeul cel viu, Dumnezeul cel adevărat”, a mai spus Părintele Episcop.
Așezământul monahal de la Piatra Scrisă a luat ființă în locul în care a fost descoperită, pe o stâncă, icoana Sfintei Treimi, apărută acolo în mod miraculos, considerându-se astfel că locul a fost anume ales de Dumnezeu pentru construirea lăcașului Său sfânt. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă.
Prima mențiune documentară, singura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, la hramul așezământului mănăstiresc.