Ascultă Radio România Reșița Live

Harta corupției în România!

Harta corupției în România!

Articol editat de Mirabela Afronie, 11 decembrie 2014, 12:00

Audierea preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, de către procurorii DNA ridică numărul actualilor, sau foşti, şefi de CJ care au, ori au avut, probleme cu legea la … 21, apropiindu-se de jumătate din numărul aleşilor pe acest post, la nivel naţional. Şase preşedinţi de CJ sînt arestaţi preventiv, sau la domiciliu, în dosare de corupţie.
Abuz în serviciu, mită, trafic de influenţă – acestea sînt infracţiunile cu frecvenţă mare în dosarele deschise pe numele preşedinţilor de consilii judeţene. Majoritatea acestor dosare sînt instrumentate de procurorii anticorupţie, care au avut descinderi şi în judeţe din Vestul ţării: Bihor, Mehedinţi, Timiş şi Hunedoara.
În acest areal, la nivelul instituţiei menţionate, judeţele Arad şi Caraş-Severin reprezintă două excepţii notabile, o dovadă de decenţă şi normalitate.
Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin (PSD) este suspectat, potrivit unor surse judiciare, că direcţiona fonduri din bugetul Consiliului Judeţean Timiş către unităţi administrativ teritorial din judeţ, în vederea finanţării contractelor pe care acestea le aveau în derulare cu o firmă al cărei patron este un apropiat al edilului. Bojin va fi cercetat în libertate.
Arestat la domiciliu, şeful CJ Hunedoara, Mircea Moloţ (PNL), nu ar fi stat nici el departe de ilegalităţi, după cum susţin procurorii. Asupra lui planează suspiciunea că în perioada 2010-2014 a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară.
În Bihor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Iosif Francisc Kiss (UDMR), este urmărit penal pentru luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu. Conform anchetatorilor, Kiss, alături de câţiva oameni de afaceri, a conceput şi a pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi din România, dar şi din SUA, prin intermediul căruia, între 2005 şi 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 de euro, de bani publici.
Un alt nume cu greutateeste cel al şefului CJ Mehedinţi, Adrian Duicu (PSD). Dosarul lui Duicu a fost deschis după ce acesta ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, unor funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi a şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi asupra unor consilieri locali din CL Orşova. Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite. Duicu, suspendat de la şefia CJ Mehedinţi, se află, în prezent, în arest la domiciliu, la vila sa din Orşova, după ce între 4 aprilie şi 17 octombrie a fost arestat preventiv.
Preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (PSD), este arestat preventiv pentru că ar fi cerut şi primit bani pentru a atribui contracte pe bani publici unor firme. El a fost reţinut după ce a fost prins în flagrant, în parcarea din faţa blocului unde locuieşte, în timp ce primea 50.000 de lei pe care anchetatorii îi consideră mită.
Printre cele mai mediatizate cazuri de corupţie în plan local se numără cel al lui Nicuşor Constantinescu (PSD). Preşedintele suspendat al CJ Constanţa a atras atenţia asupra sa, în primul rând, prin numărul de dosare în care este judecat (trei). Constantinescu a fost trimis în judecată pentru că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, pentru că nu s-a supus unui control al Curţii de Conturi şi pentru că ar fi fost implicat în retrocedarea ilegală a unor terenuri la malul Mării. În plus, şeful CJ Constanţa este anchetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite 15 cartuşe de 9 milimetri.
Şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma (PSD), în prezent suspendat din funcţie, le-a atras atenţia procurorilor. Alături de fiul său, acesta ar fi prejudiciat bugetul judeţului cu peste şase milioane de lei, prin atribuirea unor contracte “cu dedicaţie”. Mircea Cosma este cercetat sub control judiciar.
Preşedintele CJ Braşov, al cărui şef, Aristotel Căncescu (PNL), este acuzat de abuz în serviciu. Aflat în arest preventiv din 24 octombrie, Căncescu ar fi acordat preferenţial contracte unei firme, în 2007 şi în 2008.
Aflat în prezent în arest la domiciliu, Horea Uioreanu (Cluj, PNL) este printre puţinii şefi de consiliu judeţean care şi-a dat demisia în urma implicării într-un scandal penal. Arestat preventiv între 29 mai şi 12 noiembrie, fostul preşedinte al CJ Cluj este judecat pentru că ar fi luat mită în repetate rânduri.
Tot despre bani publici este vorba şi în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa (PSD), urmărit penal de DNA într-un dosar privind licitaţii trucate.
Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD şi fost şef al Consiliului Judeţean Teleorman, se află, şi el, pe lista foştilor şefi de CJ acuzaţi că nu au respectat legea. Dragnea a fost trimis în judecată, în iulie 2012, în dosarul fraudării referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. El este acuzat de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
În ceea ce îl priveşte pe preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă (PSD), procurorii spun că acesta ar fi favorizat o firmă din Timişoara căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de circa 495 de hectare, bugetul instituţiei fiind prejudiciat astfel cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului.
Pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş se află un dosar ce îl priveşte pe preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba (UDMR), acuzat de corupţie pentru că, în decembrie 2010, ar fi dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea a 1,8 milioane de lei în favoarea unei firme.
Sibiul se află, şi el, pe harta consiliilor judeţene ai căror şefi au probleme cu legea, fiind reprezentat de Ioan Cindrea (PSD). Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu a fost trimis în judecată de Parchetul instanţei supreme pentru că şi-a angajat soţia la biroul său parlamentar, aceasta obţinând astfel peste 35.000 de lei.
Constantin Conţac (PSD), fost preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani în perioada 2004-2008, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, în vara lui 2007, pentru efectuarea unor operaţiuni financiare în situaţii de incompatibilitate, spălare de bani şi fals în declaraţii. În 31 octombrie 2012, Constantin Conţac a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare şi a fost încercerat la Penitenciarul Botoşani, fiind eliberat la începutul anului 2014, după executarea unei treimi din pedeapsă.
Actual şef al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu (PNL), a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual.
Constantin Nicolescu (PSD), fost preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a primit cea mai aspră pedeapsă dintre toţi şefii de CJ condamnaţi: nouă ani şi şase luni de închisoare, în dosarul în care este acuzat de fraudare de fonduri europene la reconstrucţia a două poduri, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro. Decizia în cazul său nu este însă definitivă, sentinţa finală urmând să fie dată de instanţa supremă, care, pe de altă parte, a decis că Nicolescu s-a aflat în conflict de interese.
Şi Marian Oprişan (PSD), preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea deţine un record în rândul preşedinţilor de CJ. În cazul său, dosarul cunoscut sub numele de “Căprioara” în care este acuzat de coruptie stagnează în instanţă de mai bine de opt ani.
Un alt fost şef de CJ din sudul ţării, Nicolae Mischie (Gorj, PSD), a fost condamnat definitiv, în martie 2013, la patru ani de închisoare, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, fiind eliberat condiţionat anul acesta, în mai
Gheorghe Bunea Stancu (PSD), fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi favorizat firme la licitaţii în cazul atribuirii unor contracte de lucrări de asfaltare, prejudiciul fiind de aproape trei milioane de lei. În prezent, Bunea Stancu se află în arest la domiciliu, după ce a fost arestat definitiv.
De conflict de interese a fost acuzat şi preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu George Filipescu (PNL), după ce în 2009 şi 2010 a semnat hotărâri privind bugetele judeţului prin care au fost alocaţi peste un milion de lei pentru două asociaţii conduse de acesta.

(Mario Balint)

Zeci de bilete de tratament mai sunt disponibile pentru cărășeni în stațiunile balneoclimaterice
Actualitate marți, 5 noiembrie 2024, 13:38

Zeci de bilete de tratament mai sunt disponibile pentru cărășeni în stațiunile balneoclimaterice

Peste 60 de bilete de tratament sunt disponibile, prin Casa Judeţeană de Pensii din Caraş-Severin, pentru cea de a 17-a serie din acest an....

Zeci de bilete de tratament mai sunt disponibile pentru cărășeni în stațiunile balneoclimaterice
Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa va avea paturi pentru bolnavii cronici care au nevoie de tratament pe termen lung
Actualitate marți, 5 noiembrie 2024, 10:29

Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa va avea paturi pentru bolnavii cronici care au nevoie de tratament pe termen lung

Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa va avea un compartiment dedicat bolnavilor cronici. Decizia a fost aprobată de consiliul de administraţie...

Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa va avea paturi pentru bolnavii cronici care au nevoie de tratament pe termen lung
Mai multe autoturisme au luat foc într-o parcare din Arad
Actualitate marți, 5 noiembrie 2024, 09:35

Mai multe autoturisme au luat foc într-o parcare din Arad

Mai multe autoturisme au luat foc într-o parcare din Arad. S-a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Marţi dimineață,...

Mai multe autoturisme au luat foc într-o parcare din Arad
Parcul Natural Porţile de Fier cuprins din nou de flăcări
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 20:16

Parcul Natural Porţile de Fier cuprins din nou de flăcări

Pompierii din Mehedinţi cer ajutor specializat după ce Parcul Natural Porţile de Fier a fost cuprins din nou de flăcări. Pompierii din judeţul...

Parcul Natural Porţile de Fier cuprins din nou de flăcări
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 19:33

Percheziţii la persoane cercetate pentru trafic de persoane

În judeţul Timiş au avut loc percheziţii la persoane cercetate pentru trafic de persoane. Polițiștii Brigăzii de Combaterea a Criminalității...

Percheziţii la persoane cercetate pentru trafic de persoane
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 16:46

Peste 2000 de cărășeni nu au primit încă deciziile de recalculare a pensiei

Peste 2000 de persoane din județul Caraș-Severin așteaptă, încă, să primească deciziile de recalculare a pensiei. Acestea au fost emise de...

Peste 2000 de cărășeni nu au primit încă deciziile de recalculare a pensiei
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 14:56

Angajaţii Arhivelor Naţionale declanşează prima grevă din istorie

Angajaţii Arhivelor Naţionale declanşează prima grevă din istorie. Angajații serviciilor județene și ai Serviciului Municipiului București...

Angajaţii Arhivelor Naţionale declanşează prima grevă din istorie
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 14:55

Explozie la un bancomat în Arad: trei suspecți în arest preventiv

Trei persoane au fost trimise în judecată pentru un jaf care a avut loc în comuna Șiria, județul Arad. În noaptea de 5 iulie 2024, acestea au...

Explozie la un bancomat în Arad: trei suspecți în arest preventiv