Harta abuzului şi hărţuirii în şcolile şi universităţile din România
A fost lansată „Harta abuzului şi hărţuirii în şcolile şi universităţile din România„, o iniţiativă a echipei de investigaţie Rise Project, care adună toate cazurile de profesori abuzatori care au ajuns pe masa unui judecător în ultimii 7 ani, dar şi toate situaţiile semnalate în presă în perioada 2017-2023 şi care – de cele mai multe ori – nu au fost cercetate nici de unitatea de învăţământ unde s-a petrecut abuzul, nici de poliţie.
Articol editat de Oana Nicolae, 2 februarie 2024, 17:38 / actualizat: 4 februarie 2024, 15:12
În prezent aproape 270 de astfel de cazuri se regăsesc pe această hartă, ce va fi actualizată periodic. Dintre acestea numai 45 au fost dezbătute într-o sală de judecată şi doar în 25 dintre dosare s-au dat condamnări pentru profesorii abuzatori. Echipa Rise Projecţ care a publicat în ultimii ani mai multe serii de investigaţii pe tema abuzului şi hărţuirii în şcoli, pune la dispoziţie pe site-ul său un formular ce poate fi completat de cei care s-au confruntat cu o astfel de situaţie.
În judeţul Caraş-Severin se regăsesc 3 cazuri pe „Harta abuzului şi hărţuirii în şcolile şi universităţile din România”. Unul în Oraviţa, semnalat de presă şi alte două în Moldova Nouă care provin din „Formularul Catedra de Abuz”.
În judeţul Timiş un caz a fost sesizat de presă în Făget, alte două, din Lugoj şi Buziaş au fost cercetate de oamenii legii, însă cele mai multe situaţii de abuz şi hărţuire s-au înregistrat în Timişoara unde este vizat şi un profesor universitar. Dintre cele 4 cazuri din municipiul de pe Bega, unul a fost semnalat de presă şi alte 3 au fost înregistrate prin „Formularul Catedra de Abuz”.
În Arad presa a sesizat cele 3 cazuri din Pecica, Cermei şi municipiul Arad.