GEC Nera: Vântul „prăfuieşte” din nou Clisura Dunării. Autorităţile de mediu monitorizează zona
Vântul îi „prăfuieşte” din nou pe locuitorii din Moldova Nouă cu deşeuri miniere de la iazurile de decantare Tăuşani şi Boşneag. Acum nu a existat energie pentru funcţionarea aspersoarelor, care oricum nu funcţionau pe un asemenea praf şi un asemenea vânt, susţin reprezentanţii GEC Nera.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 aprilie 2019, 21:06 / actualizat: 3 aprilie 2019, 9:28
Specialiştii de la Ministerul Economiei, Agenţia de Protecţia Mediului Caraş-Severin şi Primăria Moldova Nouă au dat acorduri de mediu şi autorizaţii pe o soluţie tehnică care nu va produce stoparea poluării. Problema este cine va plăti eşecul? Cu siguranţă locuitorii din Clisură cu sănătatea, cu taxele şi impozitele colectate la bugetul de stat de unde s-a finanţat proiectul.
Din 2016, de la aparitia în spatiul public a acestei solutii, GEC Nera s-a opus implementării ei şi a cerut folosirea unei consolidări vegetative a iazului care ar fi funcţionat fără energie şi fără forţă de muncă.
Petitiile GEC Nera nu au fost luate în seamă de Ministerele Mediului şi Economiei, APM şi Primărie. Banii trebuiau aruncaţi pe apa Dunări sau cine ştie unde?, susţin reprezentanţii GEC Nera.
În 2 aprilie 2019 poluarea din Clisură este şi mai rebelă deoarece suprafaţa iazurilor, în parte stabilizată în ultimii ani cu vegetaţie spontană, a fost răvăşită de utilajele celor care au „stopat” poluarea, iar praful a fost adus din nou în calea vântului.
Directorul GEC Nera Cornel Popovici Sturza pentru Radio Reşiţa:
În urma sesizărilor apărute în presă, autorităţile de mediu din Caraş-Severin au dispus luarea de măsuri concrete şi rapide în zonă.
Sursa foto: facebook GEC Nera