GEC Nera acuză, RNP Romsilva… explică
***
Articol editat de Gerhard Chwoika, 12 noiembrie 2017, 15:00 / actualizat: 13 noiembrie 2017, 9:56
În urma controlului nu au fost descoperite tăieri ilegale sau alte abateri de la legislația în vigoare.
Controlul a reliefat faptul că în suprafața forestieră respectivă, intervențiile silvice au fost desfășurate în etape, începând cu anul 1993 până în 2015, infirmându-se acuzația calomnioasă a Grupului Ecologic de Colaborare Nera că această suprafață a fost ”defrișată”. Inspectorii Gărzii Forestiere Timișoara au constatat că suprafața de 61,65 hectare este regenerată în proporție de peste 70%, fiind executate împăduriri în completarea regenerărilor naturale, iar regenerările au fost controlate anual.
Precizăm că, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, ca toate parcurile naționale și naturale, are o zonare internă, existând zone în care anumite lucrări silvice sunt permise și necesare, conform amenajamentelor silvice. În lipsa planului de management, sunt permise anumite lucrări silvice, conform Ordinului de Ministru nr. 552/ 2003.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a acționat cu bună credință și a oferit, transparent, Grupului Ecologic de Colaborare Nera toate informațiile publice referitoare la administrarea pădurilor de stat și a parcurilor naționale și naturale ori de câte ori au fost solicitate. Având în vedere că majoritatea comunicatelor Grupului Ecologic de Colaborare Nera fac referire la activitatea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și diseminează cu rea credință informații false, lansând deliberat acuzații grave, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va demara toate demersurile juridice necesare pentru recuperarea prejudiciului creat de organizația GEC Nera.
Ne exprimăm regretul că mai multe publicații au preluat, fără a verifica, informațiile false și calomnioase ale Grupului Ecologic de Colaborare Nera.
BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA, București, 10.11.2017
***
***
Redăm integral şi adresa prin care GEC NERA acuză Administraţia Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului că ar funcţiona ilegal, comunicat trimis redacţiei:
Tăierile de pădure la ras constatate de către Grupul Ecologic de Colaborare Nera pe traseul Valea Topliţei situată în apropiere de zona pe un domeniu administrat de RNP Romsilva în interiorul Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului sunt făcute în condiţiile unui contract de administrare între RNP Romsilva şi administraţia parcului care, în momentul de faţă, are elemente de ilegalitate.
Ilegalitatea rezultă din faptul că actualul contract prevede, în mod expres, la art.4.1.n şi art.4.1.o, că Planul de Management al al Parcului trebuie elaborat şi finalizat în termen de 2 ani de la semnarea contractului de administrare între RNP Romsilva şi administraţia parcului. De la semnarea contractului de administrare au trecut 3 ani, iar în acest timp proiectul planului de management depus de către administraţia parcului la RNP Romsilva „zace” în sertarele instituţiei în aşteptarea dispariţiei pădurilor din parc.
Trebuie menţionat că Planul de Management al unui parc naţional sau natural este documentul de bază pentru aplicarea Legii Ariilor Naturale Protejate, un caiet de sarcini pentru administraţia parcului şi un important instrument de comunicare cu factorii interesaţi şi populaţia locală.
Fără acest document, este clar că de fapt RNP Romsilva administrează pădurile Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului după propriile interese, iar administraţia parcului, care prin contractul de administrare este o structură a RNP Romsilva, nu face altceva decât să emită avize ilegale care să fie în contextul acestor interese.
După expirarea termenului de finalizare a Planului de Management, Ministerul Mediului, care are obligaţia de a impune un asemenea document prin Ordin de Ministru, a acceptat situaţia şi a cauţionat modul cum RNP Romsilva înţelege să administreze aceast parc naţional.
GEC Nera solicită din nou în mod public Guvernului României și Ministerului Mediului, prin comunicatul remis presei, să facă demersuri pentru:
-rezilierea contractului încheiat de RNP Romsilva cu Administraţia PN Semenic Cheile Caraşului în anul 2014 și treacerea administrației parcului în subordinea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate cu statut de instituție publică;
-realizarea şi aprobarea unui Plan de Management cu respectarea prevederilor OUG 57/2007 care să prevadă non-intervenția în scopul protejării ecosistemelor;
-sesizarea Parchetului General în vederea deschiderii unui dosar de anchetă în rem pentru fapte prin care angajați ai RNP Romsilva au blocat transmiterea Planului de Management la autoritățile de mediu în vederea evaluării și aprobării.
Vom reveni cu amănunte!
(Hardy Cvoica)