Gazoductul BRUA merge mai departe. Moment important la Jupa
UPDATE:
Articol editat de Sebastian Dragomir, 30 septembrie 2019, 12:24 / actualizat: 30 septembrie 2019, 18:26
A avut loc festivitatea de punere în funcţiune a primei staţii de comprimare a gazelor naturale din cele 3 care vor funcţiona pe teritoriul României, mai exacţ staţia Jupa. La eveniment au participat secretarii de stat Bogdan Andronic şi Călin Boda, prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, directorul companiei similare Transgazului din Cehia, ambasadorul României în Ungaria şi omologul său de la Budapesta, ambasadorul Slovaciei în România, reprezentanţi ai Gazprom, ai Băncii Europene de Investiţii, Senatorul Ion Marcel Vela, primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, primarul municipiului Caransebeş, Felix Borcean, precum şi toţi primarii localităţilor din zona afectată de proiectul BRUA.
Secretarul de stat, Bogdan Andronic a declarat pentru Radio Reşiţa:
Senatorul PNL de Caraş-Severin, Ion Marcel Vela, prezent la eveniment:
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu a şi-a exprimat dorinţa ca prin astfel de proiecte toţi cetăţenii judeţului să beneficieze alimentare cu gaz:
Primarul municipiului Caransebeş, Felix Borcean:
Staţia de comprimare a gazelor naturale de la Jupa din Caraş-Severin, face parte din proiectul BRUA, aflat pe lista Proiectelor de Interes Comun ale Uniunii Europene şi se dezvoltă în contextul necesităţii diversificării surselor de gaz în ţările Uniunii Europene. Prima fază a proiectului are ca obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze din Europa Centrala şi de Est. Proiectul asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în şi din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde de metri cubi pe an în şi din direcţia Ungaria.
…………………………………………………..
Stația de Comprimare Gaze Naturale de la Jupa de pe coridorul BRUA se inaugurează astăzi.
Magistrala de gaz Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria este un proiect derulat de Transgaz, ca răspuns al Uniunii Europene la problemele legate de magistrala de gaze Nabuco. BRUA permite accesul la noi surse de gaze, precum și facilitarea transportului de gaz Caspic către piețele din Europa Centrală și de Est, ulterior conectându-se și cu rezervele din Marea Neagră.
Stația de la Jupa este bidirecțională, ea poate comprima gaze atât din direcția Bulgaria către Ungaria, cât și din Ungaria către Bulgaria.
Un avantaj al proiectului BRUA pentru Caraş-Severin este și posibilitatea furnizării de gaze suplimentar în rețeaua națională și extinderea acesteia spre localitățile care acum nu beneficiază de alimentarea cu gaz metan.
Pentru Stația de la Jupa valoarea contractului de execuție a lucrărilor (fără mentenanță) este de aproximativ 22 milioane de euro.