Gastroturismul promovează Banatul
(Hardy Cvoica)
Articol editat de Mirabela Afronie, 15 iulie 2014, 14:30
O carte de bucate cu reţete tradiţionale din Banat, culese de un grup de cercetători şi studenţi de la Universitatea de Vest din Timişoara, va fi editată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană pentru a fi utilizată în scop turistic. Reţetele au fost adunate în cadrul unei cercetări de teren efectuate în 7 zone din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, dar şi din zona de graniţă a Serbiei. Din meniurile tradiţionale nu lipsesc “zupa cu tăiţăi”, sosurile dulci sau plăcintele specifice, meşpaisurile şi dulciurile mărunte. „Lepa Brena” – o specialitate după o reţetă veche, dar rebotezată după numele vedetei sârbe, dar şi produse mai puţin cunoscute, cum ar fi ţuica şi dulceaţa din smochine. Directoarea Institutului Intercultural din Timişoara, Corina Răceanu a declarat că în cadrul proiectului, cartea de bucate ar putea fi oferită gratuit restaurantelor pentru a include reţetele tradiţionale în meniurile lor, ca premisă a dezvoltării turismului în zonă. În cadrul aceluiaşi proiect vor mai fi editate o carte cu naraţiuni şi legende locale şi o alta despre oamenii locului.
(Hardy Cvoica)