Ascultă Radio România Reșița Live

Gărâna Jazz Festival 2020, o ediție neobișnuită care se anunţă a fi un succes, o ediţie organizată din dragoste, încăpățânare şi ambiție

Gărâna Jazz Festival 2020 se pregătește să dea startul celei de-a XXIV-a ediții. Va fi o ediție neobișnuită, pe de o parte datorită condițiilor de desfășurare restrictive și numărului limitat de spectatori, pe de altă parte pentru că mulți muzicieni vor cânta după o pauză de câteva luni bune.

Gărâna Jazz Festival 2020, o ediție neobișnuită care se anunţă a fi un succes, o ediţie organizată din dragoste, încăpățânare şi ambiție

Articol editat de Mirabela Afronie, 6 august 2020, 06:48

La Gărâna Jazz Festival 2020, vor lua parte muzicieni din Germania, Polonia, Austria, Marea Britanie, Cehia, Norvegia, Israel, Serbia, România, muzicieni reprezentativi ai jazzului european și mondial. 

Programul festivalului:

Joi, 6 august 2020, ora 18:00

Balkanamera JazzQ (România)

Kasia Pietrzko Trio (Polonia)

Fish in Oil (Serbia)

Vineri, 7 august 2020, ora 18:00

Emy Drăgoi Group (România)

David Helbock Trio (Austria)

Naked (Serbia)

Sâmbătă, 8 august 2020, ora 18:00

Marius Pop Band (România)

Edgar Knecht meets Frederik Köster (Germania)

Duminică, 9 august 2020, ora 18:00

VanDerCris (România)

Per ,,Viking” Mathisen Trio (Norvegia, Israel, Cehia)

Shri (India/UK, UK, Israel, Serbia)

Accesul la festival

Începând de joi, în fiecare zi, de la ora 10:00, la intrarea în incinta festivalului (Poiana Lupului) spectatorii pot prezenta biletele pentru a fi scanate și a ridica brățările de acces. Pentru a evita aglomerația la intrare, rugăm publicul să facă acest lucru cât mai devreme posibil. Deoarece evenimentul este SOLD OUT, nu vor exista bilete de vânzare la casierie. Joi, vineri, sâmbătă și duminică concertele se desfășoară între 18:00 – 22:00/23:00. Accesul publicului la festival va fi permis începând cu ora 17:00. 

Marius Giura, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna:

Din cauza situației pandemice, multe festivaluri s-au anulat, nu și cel de la Gărna, chiar dacă într-o altă perioadă decât cea obișnuită (6-9 august), numai cu artiști europeni și pe o singură scenă, fără micile concerte gratuite de peste zi și din locuri neconvenționale. Un eveniment din dragoste, încăpățânare şi ambiție.

Fac de 21 de ani acest festival, am îmbătrînit cu el, m-am identificat cu el. Am răspuns și dorinței multora dintre fanii grei ai acestui festival de a nu renunța. Încăpățânat și ambițios, când toți mă sfătuiau să nu pornesc această ,,aventură”, familia, scepticii, am decis că nu e loc de pauze.

Fiecare seară de festival va fi gazda unei formații românești: Balkanamera Jazz QEmy Drăgoi GroupMarius Pop Band, VanDerCris (lider – Horea Crișovan). Veți putea lua pulsul jazzului românesc actual delectându-vă cu noi creații, întâlniri în premieră, sesiuni de improvizații inedite, fusion jazz, jazz balcanic, jazz-rock, standarde jazz. 

Din Serbia, în prima zi de festival, va urca pe scenă Fish in Oil. Înființată în 1993, în Belgrad, trupa este condusă de chitaristul Bratislav Radovanović, creator al unei muzici instrumentale originale, colorată cu un pic de blues și rock and roll, cu teme preluate din folk, punctată deseori de improvizații free-jazz.

Tot joi, jazzul polonez trimite în Poiana Lupului cel mai tânăr și talentat ambasador al său, pe pianista Kasia Pietrzko. Kasia Pietrzko Trio ne va prezenta noul album, lansat în iunie 2020 – Ephemeral PleasuresKasia Pietrzko este o pianistă și compozitoare poloneză care a debutat, în 2017, cu albumul „Forthright Stories”, făcând senzație printre critici și melomani. Muzicieni distinși ai jazzului polonez au remarcat la Kasia Pietrzko instinctul de improvizator, imaginația armonică și creativitatea. A colaborat cu Tomasz Stańko, The Tony Williams Tribute, Adam Larson, Troy Roberts, Henryk Miśkiewicz, Mateusz Smoczyński, Eric Allen, Adam Bałdych. A concertat împreună cu trioul său la numeroase festivaluri internaționale.Kasia Pietrzko Trio

Kasia Pietrzko Trio

Cea de-a doua zi a festivalului, vineri, 7 august, găzduiește trioul pianistului austriac David Helbock. Premiat în Austria cu „Outstanding Artist Award“, David Helbock și-a pus deja amprenta valorică asupra jazzului contemporan. Muzica sa este lirică, provocatoare și surprinzătoare în egală măsură, reflectând personalitatea muzicală a pianistului. A lansat peste 20 de albume, multe dintre ele la ECM Records și ACT Music.

Una dintre cele mai apreciate trupe belgrădene, Naked, va concerta vineri. Naked are peste 600 de concerte în ultimul deceniu, zeci de videoclipuri oficiale și numeroase spectacole TV și live, fiind capabili să producă o petrecere cu “cifră octanică” mare, cu atitudine și stil. Muzicienii sunt obișnuiți să poarte publicul de la nebunia heavy funkului, prin experimente jazz și aventuri dub-psihedelice, până la minunate călătorii sonore pe acorduri de vioară, incursiuni profunde de clarinet și sonorități grave de saxofon.Naked

Naked

Sâmbătă, 8 august, muzicienii germani Edgar Knecht (pian) și Frederik Köster (trompetă, fligorn) vor prezenta un program bazat pe compozițiile recentului album lansat împreună, „Personal Seasons” (2019, Ozella), ultima parte a unei trilogii dedicate cântecelor populare germane. Calitatea indiscutabilă a acestui album se datorează trompetistului Frederik Köster, deținătorul a două premii ECHO Jazz (cel mai prestigios premiu muzical al Germaniei). Despre pianistul Edgar Knecht, un critic muzical spunea: “Jazzul n-a mai fost de multă vreme atât de original și reconfortant”. Într-adevăr, muzica pe care o creează pianistul german este extraordinară – un fusion între vivacitatea jazzului, world music, eleganța compozițiilor clasice și claritatea și profunzimea melodiilor vechi populare.Edgar Knecht &Frederik Köster

Edgar Knecht &Frederik Köster

Per ,,Viking” Mathisen va urca pentru a treia oară pe scena Gărâna Jazz Festival în această vară, alături de pianistul ceh  Daniel Bulatkin și de bateristul israelian Utsi Zimring. Constantul succes la public al lui Per Mathisen se datorează energiei unice pe care bassistul norvegian o aduce pe scenă și dozei uriașe de libertate și creativitate care fac din concertele sale experiențe memorabile. Secțiunea ritmică Mathisen-Zimring este una dintre cele mai valoroase în jazzul contemporan, mărturie stând colaborările cu Ulf Wakenius, Mike Stern sau Dave Kikoski. Bucuria și pasiunea lor de a cânta vor fi împărtășite cu publicul din Poiana Lupului în ultima zi de festival.

Unul dintre cei mai creativi bassiști contemporani, Shri Sriram va încheia ultima zi de festival cu The Letter, alături de doi prestigioși muzicieni – Matthew Bourne (pian) și Asaf Sirkis (percuție/tobe). Albumul The Letter, lansat anul acesta la Jazzland Recordings și dedicat lui Eberhard Weber, reflectă universul muzical eclectic al bassistului indian stabilit de peste 30 de ani în LondraMuzica lui Shri este un melanj melodios, complex și plin de energie între improvizații jazz și rock, ritmuri de tabla pe coarde de bass, muzică electronică, cu vibrații luminoase și pline de culoare. Premiat în Marea Britanie cu BASCA British Composer Award în 2016, Shri Sriram a inventat un nou vocabular muzical, iar realizările sale i-au adus un public fidel și entuziast chiar de la debutul britanic cu Drum The Bass, continuând cu Badmarsh & Shri, colaborarea cu Andy Sheppard și Britten Sinfonia, OK World (cu Bugge Wesseltoft), Ragatronics, Just A Vibration cu Hammonds Saltaire Brass Band.Shri Sriram

Shri Sriram

Condiții de participare

Anul acesta, pentru a preveni infecția cu virusul SARS-CoV-2, condițiile de participare a publicului la festival trebuie să urmeze restricțiile impuse de legislația în vigoare. Ne vom asigura ca toate măsurile stabilite de autorități să fie respectate întocmai, pentru a asigura protecția sanitară și confortul fiecărui participant. 

Astfel, vă informăm că la intrare se va efectua un triaj observațional. Se va verifica temperatura fiecărui spectator. Persoanele a cărora temperatură va depăși 37,3 grade Celsius sau care vor refuza măsurarea acesteia nu vor avea permisiunea de a intra la festival. Nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome vizibile de infecții respiratorii.

Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata festivalului. Tot obligatorie este și respectarea distanței de 2 m între spectatori. Menținerea distanței de 2 m între persoane nu se aplică pentru membrii aceleiași familii și/sau grupuri de până la 3 persoane. Vă rugăm să respectați indicațiile de ocupare a butucilor. Este interzisă schimbarea amplasamentului băncilor sau a meselor.

Vă recomandăm să vă dezinfectați mâinile la intrarea și la ieșirea din incinta festivalului. În caz de condiții meteorologice mai puțin prielnice (ploaie, temperaturi scăzute), nu uitați să luați cu voi pelerină de ploaie, haine groase sau/și pătură.

Pentru iubitorii de jazz în aer liber rămași acasă se va transmite live, pe pagina de Facebook, concertele fiecărei seri.

Gărâna Jazz Festival 2020 este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Institutul Cultural Român, Consiliului Județean Caraș-Severin, Consiliului Județean Timiș, Primăriei Timișoara, Institutului Polonez și Centrului Cultural German din Timișoara.

Informații despre posibilitățile de transport în zonă, cazare și o vacanță cu jazz la Gărâna sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro.

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii  ani, peste 100.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Jan Garbarek, Stanley Clarke, Mike Stern, Tomasz Stańko, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitouš, Zakir Hussain, Youn Sun Nah, Bugge Wesseltoft, Avishai Cohen, Jack DeJohnette, Hiromi, Terje Rypdal și mulți alții. Detalii pe www.garana-jazz.ro.

Etichete:
Vicepreşedinte Daniela Sîrbu:”OncoHelp face parte dintr-un proiect destinat tuturor, iar Reşiţa are nevoie de un spital de oncologie”
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 17:32

Vicepreşedinte Daniela Sîrbu:”OncoHelp face parte dintr-un proiect destinat tuturor, iar Reşiţa are nevoie de un spital de oncologie”

Venind din sistemul sanitar de stat şi cunoscând foarte bine marile neajunsuri ale acestuia, medicul oncolog Daniela Sîrbu împreună cu...

Vicepreşedinte Daniela Sîrbu:”OncoHelp face parte dintr-un proiect destinat tuturor, iar Reşiţa are nevoie de un spital de oncologie”
Ziua minorităţilor naţionale din România, marcată festiv la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 17:20

Ziua minorităţilor naţionale din România, marcată festiv la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa

Cei mai tineri exponenţi ai etniei germane din Reşiţa au marcat festiv, miercuri, 18 decembrie Ziua Minorităţilor Naţionale din România....

Ziua minorităţilor naţionale din România, marcată festiv la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa
Delfina Tudor:”Eu nu am vrut să merg la medic, am vrut să tratez cancerul cu indiferenţă”
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 17:10

Delfina Tudor:”Eu nu am vrut să merg la medic, am vrut să tratez cancerul cu indiferenţă”

Respectul pentru pacient şi pentru timpul său sunt o altă dimensiune a abordarii Oncohelp Timişoara. Cadrele medicale le oferă în permanenţă...

Delfina Tudor:”Eu nu am vrut să merg la medic, am vrut să tratez cancerul cu indiferenţă”
Echipa Radio Reșița luptă. Implică-te şi tu!
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 15:05

Echipa Radio Reșița luptă. Implică-te şi tu!

Fac parte din generația care a trăit o Revoluție, care a văzut LIVE atentatele de la 11 septembrie, a trecut printr-o pandemie, a urmărit un...

Echipa Radio Reșița luptă. Implică-te şi tu!
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 14:28

Elevii și profesorii Liceului Teoretic General Dragalina din Oravița sprijină campania „Muzică pentru viață”

Elevii și profesorii Liceului Teoretic General Dragalina din Oravița sprijină campania „Muzică pentru viață” Elevii și profesorii Liceului...

Elevii și profesorii Liceului Teoretic General Dragalina din Oravița sprijină campania „Muzică pentru viață”
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 12:00

Victimele Revoluţiei române vor fi comemorate în acest sfârşit de săptămână la Reşiţa

Cei 35 de ani de la înfăptuirea Revoluţiei române din Decembrie 1989 vor fi marcaţi la Reşiţa. Evenimentele au loc în acest sfârşit de...

Victimele Revoluţiei române vor fi comemorate în acest sfârşit de săptămână la Reşiţa
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 11:39

Mai multe investiții sunt recepționate în această perioadă la Reșița

Au mai rămas două săptămâni până la sfârșitul anului, iar autoritățile locale din Reșița fac deja bilanțul. În aceste zile sunt...

Mai multe investiții sunt recepționate în această perioadă la Reșița
Actualitate miercuri, 18 decembrie 2024, 10:27

REȘIȚA: Tramvaiul intră în circulație, după mai bine de doi ani de la demararea proiectului

Proiectul de reintroducere a tramvaiului în Reşiţa a ajuns la final. Viceprimarul Daniel Călin a declarat că de săptămâna viitoare,...

REȘIȚA: Tramvaiul intră în circulație, după mai bine de doi ani de la demararea proiectului