Furtuna devastatoare din Parcul Național Semenic-Cheile Caraşului a secerat arbori de peste 500 de ani
Aproximativ două mii de hectare de pădure din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului au fost afectate de furtunile care s-au abătut recent asupra judeţului Caraş-Severin.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 iulie 2023, 08:22 / actualizat: 30 iulie 2023, 10:37
Nicolae Ifca – directorul administraţiei ariei protejate, a transmis pentru Radio Reşiţa că, doborâţi în masă au fost şi arbori cu o vechime cuprinsă între 350 şi chiar 500 de ani din zona de protecţie integrală a parcului:
„Această furtună a făcut pagube semnificative, a porvocat doborâturi în masă pe o suprafață de aproape 2.000 de hectare, însumată pe mai multe ocoale sivice, respectiv: Anina, Reșița și Nera.
Din suprafața totală, aproximativ 1.400 de hectare se regăsesc în zona de protecție integrală, iar 339 de hectare sunt doborâturi în masă în situl UNESCO Izvoarele Nerei.
Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 100 de ani.
Am înțeles că prin anul 1870 ar mai fi fost ceva asemănător. Sunt cele mai sigure păduri, adică aici avem o vârstă medie de 350 de ani. În interiorul parcului s-au identificat chiar şi arbori de peste 500 de ani, dar intensitate furtunii a fost uluitoare, pentru că, dacă nu a putut să-i smulgă din rădăcini, i-a rupt de la jumătate și au rămas doar ca niște țepe. Pădurea va rămâne așa, nu se va interveni. Lemnul nu va fi valorificat, doar inventariat, ca să avem o evidență clară. Pagubele sunt însemnate, cât am putut vedea din dronă pentru că în zona de protecţie integrală nici nu am putut fizic intra„.
Nicolae Ifca a mai subliniat că, acest fenomen şi urmările sale vor face subiectul unui studiu silvic şi ştiinţific.
Sursa foto: Administraţia Parcului Semenic-Cheile Caraşului