[FOTO]Teatru radiofonic: De la ora 22:00, vă invităm sa ascultăm “Bătrânul și marea” de Ernest Hemingway și de la 23:00 “Broaştele” de Aristofan
Motto:„Omul poate fi distrus, dar nu înfrânt.” Ernest Hemingway
Articol editat de Radio Resita, 5 octombrie 2020, 13:21
Luni, 5 octombrie, pe frecvențele Radio România Reșțta, de la ora 22:00, Teatrul National Radiofonic. “Bătrânul și marea” de Ernest Hemingway. Dramatizare de Mircea Albulescu. Traducere de Costache Popa și Mircea Alexandrescu.
Regia artistică: Mircea Albulescu. În distribuţie: Mircea Albulescu, Alexandru Jitea, Dorina Lazăr, Irina Mazanitis, Virginia Mirea. Regia de studio: Janina Dicu.
Regia muzicală: George Marcu.
Regia tehnică: ing. Vasile Manta.
Înregistrare din anul 1996.
“Bătrânul și marea” de Ernest Hemingway este una dintre operele de căpătâi ale scriitorului și explorează teme precum mortalitatea, a ști să pierzi și locul omului în natură. Această nuvelă (considerată de unii critici un scurt roman), ultima operă cu adevărat importantă a lui Hemingway, reprezintă încununarea creației scriitorului atât prin sensurile ei profund umane, cât și prin măreția sobră a mijloacelor de expresie. Ca și la eroii tragediilor antice, măreția bătrânului constă în asumarea curajoasă a eșecului, în depășirea lui prin păstrarea demnitații umane. Forța și măreția omului constau în faptul că, pierzând o bătălie, nu se lasă înfrânt, ci se pregătește de alta. “Bătranul și marea” se încheie cu planurile de viitor pe care și le fac Santiago și băiatul. Descurajarea de moment a bătrânului face treptat loc unui optimism exprimat prin proiecte concrete, aparent mărunte, dar care, dau senzația revenirii la viață.
De la ora 23:00 vom asculta “Broaştele” de Aristofan. Traducere de Eusebiu Camilar şi H. Mihăescu.
Adaptare radiofonică de N. Al. Toscani.
Regia artistică: Cristian Munteanu.
În distribuţie: Toma Caragiu, Florian Pittiş, Ion Marinescu, Constantin Codrescu, Jean Reder, Dinu Dumitrescu, Fory Etterle, Ileana Stana Ionescu, Atena Demetriad, Radu Iţcuş, Vasile Lupu, Costel Constantin, Adrian Georgescu, Sorin Gheorghiu, Ion Ilie Ion, Paul Nadolschi, Cristian
Fridlowski, Ion Ilie, Nicolae Crişu, Gheorghe Pufulete, Victor Marinescu, Ion Mîngheraş, Nicolae Simulescu. Consultant tehnic: Pitagora Enulescu.
Regia de montaj: Veronica Ioniţă şi Genela Dincă. Regia de studio: Ion Prodan.
Regia muzicală: Timuş Alexandrescu.
Regia tehnică: Ion Mihăilescu.
Înregistrare din anul 1976
Aristofan a fost un dramaturg grec, cunoscut pentru comediile sale. Este cunoscut de asemenea drept „Părintele Comediei” sau „Prințul Comediei Antice”.. Conform lui Vitruviu, Aristofan a ajuns pentru prima oară în centrul atenției publice atunci când a fost al șaptelea membru al juriului într-un concurs de literatură. A fost numit în juriu datorită entuziasmului său pentru lecturile în bibliotecă. În cadrul concursului poeții trebuiau să recite, fiind premiați în funcție de impresia lăsată membrilor juriului. Aristofan i-a contrazis pe ceilalți membri ai juriului și pe audiență. A semnalat în mod corect că poetul cel mai puțin plăcut de audiență era singurul poet adevărat, ceilalți doar recitând operele altora.
Autorul „Broaştelor” pledează astfel pentru restabilirea vechilor valori pe care le găsea mai degrabă asociate literaturii începuturilor decât creaţiilor contemporane.
Audiție plăcută!
Epilog:” Fericit acel ce posedă o înţelegere desăvârşită a lucrurilor.”Aristofan
Anca Bica Bălălău