[FOTO-AUDIO] Ziua Națională a Holocaustului în România a fost comemorată astăzi la Reșița
Amintim că, numărul evreilor din Caraş-Severin a scăzut drastic în ultimii ani, ajungând la numai 75 de membrii, în majoritate oameni în vârstă, a mai spus Ivan Schnabel – preşedintele comunităţii evreieşti din municipiul de pe Bârzava.
Andreea Lupșa
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 octombrie 2016, 14:15 / actualizat: 8 octombrie 2016, 21:01
„Comemorăm victimele Holocaustului, pentru că au fost foarte multe pe tot globul dar și în România. Ne cunoaștem mai bine, întărim relațiile cu populația majoritară și în același timp readucem în memorie evenimentele tragice ale acelor zile, în speranța că dacă le cunoaștem, aceste lucruri îngrozitoare nu se vor mai repeta.”
Tinerii au rostit pe rând detalii despre atrocitățile făcute evreilor în perioada Holocaustului și au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor.
,,Este o zi de comemorare, trebuie să ne amintim acele lucruri, nu ar trebui să se mai repete acele lucruri îngrozitoare niciunui popor ‘’
,,Voi prezenta bilanțul persoanelor care au pierit în perioada Holocaustului, majoritatea evreilor au murit atunci și nu ar trebui să se mai întâmple asta niciodată’’
Președintele comunității evreiești din Reșița, Ivan Schnabel le-a oferit tinerilor amănunte despre tragedia prin care au trecut evreii în perioada Holocaustului.
,,În această perioadă nefastă, evreii au devenit cetățeni de mâna a doua, oamenii au fost dați afară de la muncă, li s-au confiscat proprietățile, au fost deportați. Cei de la Reșița au fost duși la Oravița, unde nu au avut voie să lucreze, mergeau la piață după ora 12.00 când se presupunea că tot ceea ce era bun s-a vândut. Femeile evreice mergeau la centrul militar unde spălau rufele soldaților gratuit. Bărbații au fost dați afară din armată și au fost supuși muncii silnice. Oameni au murit de foame, au fost aruncați de pe malul Prutului, apa era foarte rece, iar cei care reușeau să se apropie de mal, erau împușcați. Au fost evenimente foarte dure. Ca să vă dați seama de atrocitatea evenimentelor de atunci, 30.000 de mii de evrei au fost închiși în barăci apoi li s-au dat foc. Cei care încercau să scape erau împușcați cu mitraliera”
Aproximativ 6 milioane de evrei au fost ucişi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și aproape 200.000 de supravieţuitori ai Holocaustului trăiesc în zilele noastre în Israel.
Comunitatea evreilor din Reşiţa va marca duminică, 9 octombrie acest eveniment la sinagoga maură din municipiul de pe Bârzava, prilej cu care se va organiza şi Ziua porţilor deschise. Cu amănunte despre eveniment, preşedintele comunităţii evreilor din urbe, Ivan Schnabel:
Amintim că, numărul evreilor din Caraş-Severin a scăzut drastic în ultimii ani, ajungând la numai 75 de membrii, în majoritate oameni în vârstă, a mai spus Ivan Schnabel – preşedintele comunităţii evreieşti din municipiul de pe Bârzava.
Andreea Lupșa