Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI sărbătorită în pandemie: „Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista”

Pentru a doua oară, consecutiv, sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului în singurătate… nu știu care personaj, scăpat dintr-o piesă scrisă de un anonim și bine ascuns după o mască, bântuie lumea punând un singur spectacol în scenă pe întreaga planetă… sub numele de Pandemie… Omenirea este internată într-un mare spital unde, toți pacienții suferă de rinocerizarea cu un virus… ca în piesa lui Eugen Ionesco, iar figura principală a piesei, Berenger, un om obișnuit și simplu, de multe ori subevaluat și criticat, se dovedește a fi singurul Om care nu face parte din această rinocerizare și el răspunde, astăzi, la numele de TEATRU!

[FOTO] ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI sărbătorită în pandemie: „Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista”

Articol editat de Radio Resita, 26 martie 2021, 20:53

Într-un recesământ virtual, pe scenă se moare mai frumos ca în viață, pentru că întotdeauna se iese la final la aplauze… Teatrul moare și se naște în fiecare seară… Teatrul, de 2000 de ani este Viul!

Astăzi, este ziua lui, hotărâtă în anul 1948, la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, când a fost creat Institutul Internaţional de Teatru (IIT), cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului. Primul congres – cel de constituire – al IIT a avut loc la Praga în iunie 1948, având în componenţă 12 Centre naţionale: Austria, Belgia, Brazilia, Chile, China, Cehoslovacia, Franţa, Italia, Polanonia, Elveţia, SUA şi Marea Britanie.

În fiecare an, o personalitate marcantă din lumea teatrului transmite mesajul dedicat acestei zile. Primul mesaj, transmis la prima sărbătorire a acestei zile, în anul 1962, a fost redactat de Jean Cocteau, poet, scriitor, pictor, dramaturg și cineast francez, iar pe parcursul anilor personalităţi remarcabile ale culturii mondiale au transmis mesaje prilejuite de Ziua Mondială a Teatrului: Dario Fo, Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart, dar şi conaţionalii noştri, excepţionale personalităţi, dramaturgul şi eseistul Eugen Ionescu, protagonist al teatrului absurdului – în anul 1976 şi actorul şi regizorul Radu Beligan – în anul 1977.

Anul acesta, mesajul internaţional este semnat de actrița,Helen MIRREN:

„Au fost timpuri atât de dificile pentru reprezentațiile cu public și mulți artiști, tehnicieni, artizani le-au înfruntat din interiorul acestei profesii, marcate deja de sentimentul de nesiguranță.

Poate că tocmai această perenă stare de insecuritate i-a făcut mai apți să supraviețuiască acestei pandemii cu inteligență și curaj.

În aceste circumstanțe noi, mulțumită în mare măsură internetului, imaginația lor s-a tradus deja în moduri de comunicare inventive, amuzante și emoționante.

De când au apărut pe lume, ființele umane și-au spus unele altora povești. Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista.

Imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cântăreților, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodată înăbușit și va reînflori curând, cu o nouă energie și cu un nou mod de înțelegere a lumii în care trăim cu toții.

Abia aștept!”

Helen MIRREN

Actriță de teatru, film și televiziune


Centrul Român ITI

Mesajul Național pentru Ziua Mondială a Teatrului 2021 – 27 martie

TEATRUL VĂZUT DIN CUȘCA DE SUFLEUR

De-a lungul istoriei universale a Teatrului s-au mai petrecut evenimente care l-au trimis în adormire: epidemii, pandemii, războaie, guverne de un bigotism aparte, dictatori.

Dacă stau să mă gândesc, de cele mai multe ori aceste sincope nu l-au îngenunchiat, ci l-au întărit, i-au dat motive în plus de a supraviețui ca, apoi, să reapară mai viu și mai puternic.

Prizonier al conjuncturii, Teatrul evadează de sub escortă și-și găsește libertatea în respectul față de cuvânt și dragostea față de public.

Unde trebuie căutat teatrul când este interzis? Ce se întâmplă cu el când e părăsit? Cine-l conservă în așteptarea unor vremuri mai bune? Nu cumva beneficiarii școlii de interpretare, purtători de haine vii ai personajelor etalon? Nu actorii? Nu speranța lor de a fi urmăriți? Vânați sau adulați? Rezervați sau protestatari?

Intrați pe scena goală și deschideți cușca de sufleur. Textul e acolo. Șoapta e în așteptare. Discursul incendiar. Mai lipsește un amnar și voința de a pune capăt nepăsării.

Teatrul oferă lecții de dicțiune, de atitudine, de respect față de rostire, de civilizație.

În fapt, ceea ce încerc să spun aici este un apel la calm, la studiu, la răbdare.

Aveți încredere în noi, oamenii de teatru care, alături de un public credincios, asigurăm permanența unei insule a libertății, a unui altar laic al cunoașterii de sine.

La Mulți Ani, cu sănătate!

Ion CARAMITRU, Președinte UNITER / Centrul Român ITI


„- Ce este fericirea pe pământ?
În cunoaștere. În artă și în muncă, în înțelegerea ei. Cunoscând arta în tine, vei cunoaște natura, viața lumii, sensul vieții, vei cunoaște sufletul – talentul! Nu există fericire deasupra acestui lucru.
Dar succesul? Fragil.
A trăi înseamnă a acționa.În fiecare zi în care nu v-ați completat educația cu nici măcar o mică, dar nouă bucată de cunoștințe pentru dvs. … considerați-o infructuoasă și irevocabil pierdută pentru voi înșivă.

Iubește arta în tine, nu pe tine însuți în artă”, perora marele Konstantin Stanislavski

Mergeți la teatru, acolo vă așteaptă o ploaie de suflete care-și caută un curcubeu să-și odihnească Visele-Actorii, regizorii, scenografii, criticii…

La Reșița Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită în condiții de pandemie, duminică 28 martie, ora 19, cu spectacolul “SOARE PENTRU DOI“.

În distribuție Andrada Samoilă și Florin Ruicu.

Scenografia: Denna Istrate (debut)Un spectacol de Valeriu Andriuță.

Spectacolul va avea loc la Teatrul de Vest Reșița și se va desfășura în condițiile de siguranță impuse respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.Locurile sunt limitate!Preț bilet: 10 lei / 20 leiInformații locuri disponibile:Organizator SpectacoleTel.: 0771 654 638

Radio România Reșița este partener media al Teatrului de Vest!

La București,Ziua Mondială a Teatrului este dedicată construcției teatrului Grivița 53, un proiect început în 2017, ce se bucură de susținerea unor mari artiști, dar și a unui public deosebit, astfel că Oana Pellea, Marius Manole, Maia Morgenstern, Marian Râlea, George Ivașcu, Rodica Mandache, Ilona Brezoianu, Adriana Trandafir, Vlad Logigan, Medeea Marinescu, Chris Simion – Mercurian sunt  doar câteva dintre numele care vor urca pe scenă de Ziua Mondială a Teatrului, într-un spectacol care are ca scop strângerea de fonduri pentru construcția teatrului Grivița 53 – primul teatru construit împreună de la zero. 

Pune și tu o cărămidă!

https://www.grivita53.ro/

La mulţi ani, tuturor oamenilor de teatru!

Anca Bica Bălălău

Nota redacției:

Helen MIRREN
Actriță de teatru, film și televiziune

Helen Mirren este una dintre cele mai cunoscute și respectate actrițe cu o carieră internațională, pe scenă, pe ecrane sau la televiziune, câștigătoare a numeroase premii pentru interpretările ei puternice și versatile, printre care Premiul Academiei Americane de Film 2007 pentru rolul din The Queen.

Teatru
Helen Mirren și-a început cariera cu rolul Cleopatra, la National Youth Theatre. A jucat în teatrul de repertoriu de la Manchester, apoi a devenit parte din Royal Shakespeare Company.

După patru ani de activitate notabilă la RSC, Helen a schimbat brusc direcția și s-a alăturat companiei teatrale a renumitului regizor Peter Brook, Centre de Recherche Théâtrale, cu care a făcut turnee în Africa și în America.

Cariera ei teatrală ulterioară a cuprins numeroase producții West End, Fringe, RSC, National Theatre, precum și pe Broadway, în SUA, printre care A Month in the Country, pentru care a fost nominalizată la premiile Tony și The Dance of Death, avându-l ca partener pe Ian McKellan.

Au urmat Orpheus Descending, produs de Donmar Warehouse și Mourning Becomes Electra la National Theatre, spectacol care i-a adus o nominalizare la Premiul Olivier pentru cea mai bună actriță.

A revenit la National Theatre în 2009 pentru rolul titular din Fedra de Racine, în regia lui Nicholas Hytner, spectacol intrat în istorie ca prima producție de teatru filmată pentru NTLive și care a putut fi vizionată în cinematografe la nivel mondial.

În 2013, în cea mai recentă montare în West End-ul londonez a piesei The Audience de Peter Morgan, a reluat, în regia lui Stephen Daldry, rolul reginei Elisabeta a II-a.

A câștigat un premiu Olivier și un premiu pentru cea mai bună actriță atribuit de What’s On Stage. În februarie 2015, The Audience s-a transferat la Gerald Schoenfeld Theatre, New York, Helen Mirren, interpreta rolului titular, primind un premiu Tony pentru cea mai bună actriță.

Film & Televiziune

În plus față de cariera ei în teatru, Helen Mirren este foarte cunoscută pentru realizările ei excepționale în cinematografie și televiziune.

În 2003, Helen Mirren a primit ordinul Dame al Imperiului Britanic.

Mai multe informații despre rolurile ei pe scenă, pe ecran sau la televiziune, precum și despre acțiunile de caritate în care este implicată și despre viața ei se găsesc pe website-ul personal: www.helenmirren.com

Sursa:UNITER

Lucrările la noul campus al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara sunt în grafic
Actualitate sâmbătă, 22 februarie 2025, 18:41

Lucrările la noul campus al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara sunt în grafic

Lucrările la noul campus al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara sunt în grafic şi vor fi finalizate în acest an. Noua...

Lucrările la noul campus al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara sunt în grafic
Creşte numărul copiilor cu afecţiuni respiratorii în Arad. Niciun pat liber în secţia de Pediatrie I
Actualitate sâmbătă, 22 februarie 2025, 18:06

Creşte numărul copiilor cu afecţiuni respiratorii în Arad. Niciun pat liber în secţia de Pediatrie I

Secțiile de pediatrie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad sunt aproape pline. Secția Clinică Pediatrie I, cu 33 de paturi, are 33 de copii...

Creşte numărul copiilor cu afecţiuni respiratorii în Arad. Niciun pat liber în secţia de Pediatrie I
Protecția Animalelor în Caraș-Severin: Peste 400 de controale și amenzi de 300.000 Lei
Actualitate sâmbătă, 22 februarie 2025, 16:27

Protecția Animalelor în Caraș-Severin: Peste 400 de controale și amenzi de 300.000 Lei

IPJ Caraș-Severin a efectuat 405 controale pentru protecția animalelor, aplicând amenzi de 300.000 lei și constatând 25 de infracțiuni....

Protecția Animalelor în Caraș-Severin: Peste 400 de controale și amenzi de 300.000 Lei
Aproape 700 de reșițeni beneficiază de ajutoare de încălzire în acest sezon
Actualitate sâmbătă, 22 februarie 2025, 10:40

Aproape 700 de reșițeni beneficiază de ajutoare de încălzire în acest sezon

Persoanele singure și familiile cu venituri mici pot beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței până în luna martie inclusiv. Sprijinul...

Aproape 700 de reșițeni beneficiază de ajutoare de încălzire în acest sezon
Actualitate sâmbătă, 22 februarie 2025, 08:54

Val de controale în Caraș-Severin: Zeci de arme confiscate

În 2024, polițiștii din Caraș-Severin au intensificat verificările privind regimul armelor, munițiilor, materialelor explozibile și al...

Val de controale în Caraș-Severin: Zeci de arme confiscate
Actualitate vineri, 21 februarie 2025, 17:10

Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 din Reșița, aproape finalizată

Demarate acum patru ani, lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale Nr. 8 din Reșița se apropie de finalizare. Cu investiții de milioane de...

Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 din Reșița, aproape finalizată
Actualitate vineri, 21 februarie 2025, 17:09

Fiica milionarului ucis la Arad cu o bombă amplasată în maşină, eliberată din arest

Fiica milionarului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, Laura Bîlcea, va fi eliberată din arest, a decis, vineri, Înalta Curte de Casaţie şi...

Fiica milionarului ucis la Arad cu o bombă amplasată în maşină, eliberată din arest
Actualitate vineri, 21 februarie 2025, 11:39

Cartierele istorice ale Timişoarei, revitalizate prin investiţii strategice

Cartierele istorice ale Timişoarei sunt revitalizate prin investiţii strategice. Timișoara își consolidează astfel, statutul de oraș european...

Cartierele istorice ale Timişoarei, revitalizate prin investiţii strategice