[UPDATE][FOTO][AUDIO] Zilele culturii şi credinţei la Caransebeş au deschis Ruga de la oraş
Articol editat de Mirabela Afronie, 19 aprilie 2015, 17:00 / actualizat: 19 aprilie 2015, 21:59
Episcopia Caransebeşului desfăşoară până duminică, 26 aprilie cea de-a IX-a ediţie a Zilelor credinţei şi culturii în Caraş-Severin, eveniment ce include mai multe acţiuni religioase, culturale şi artistice. Manifestările sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului şi a 5 ani de la târnosirea lăcaşului de cult. În cadrul acestor manifestări, duminică, 19 aprilie s-a oficiat Sfânta Liturghie solemnă cu ocazia hramului Catedralei episcopale „Învierea Domnului”, după care a avut loc îndătinata agapă festivă a clericilor şi invitaţilor acestora. Sute de oameni au participat la Sfânta Liturghie solemnă, oficiată de către ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte: ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. După Sfânta Liturghie, în faţa catedralei episcopale, primarul municipiului de pe Timiş şi Sebeş, Marcel Vela a declarat deschisă Ruga de la oraş. Pentru prima data, în istoria municipiului, Ruga de la oraş se va desfăşura în centrul urbei, pe strada care de foarte puţin timp poartă numele Mitropolitului Nicolae Corneanu. În acelaşi cadru festiv a fost susţinut şi un spectacol de promovare a folclorului tradiţional bănăţean la care au participat formaţii de dansatori din mai multe localităţi ale Banatului. Manifestările culturale şi artistice din cadrul Rugii vor continua în Parcul Teiuş din urbe cu spectacole câmpeneşti, spectacole de lumină şi culoare, dar şi recitaluri de muzică uşoară.
Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, a urmărit evenimentul şi consemnează:
Zilele culturii şi credinţei la Caransebeş continuă în municipiul de pe Timiş şi Sebeş până duminică, 26 aprilie – Duminica Mironosiţelor.
Luni, 20 aprilie, va avea loc deschiderea festivă a Simpozionului internaţional „Misiune şi propovăduire“, eveniment cultural-științific ce va marca organizarea şi trecutul de un veac şi jumătate al aşezămintelor bisericeşti din Episcopia Caransebeşului, evocarea marilor păstori de suflete, episcopi, profesori de teologie, protopopi, preoţi şi monahi care au slujit Biserica locală.
Amănunte despre eveniment aflăm de la protosinghel Casian Ruşeţ – secretar eparhial al Episcopiei Caransebeşului:
Zilele culturii şi credinţei în Banatul de Munte mai includ în programul evenimentelor şi cea de-a VI-a ediţie a Festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea” dedicat în special corurilor parohiale, cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalului naţional al corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici” şi ce-a de-a VI-a ediţie a Festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”.
Evenimentul cultural se va încheia duminică, 26 aprilie la Oraviţa. De la ora 16.00 la Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” se va juca piesa „Mironosiţele” în interpretarea elevilor seminarişti şi elevelor de la mai multe licee din Caransebeş.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Primăria Municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru” din municipiu.
(Hardy Cvoica)