[FOTO] „Viziuni” bocşene lansate la Reşiţa
Foto: Radio Romania Resita
(Hardy Cvoica)
Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 noiembrie 2014, 20:00 / actualizat: 25 noiembrie 2014, 9:42
Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin a continuat cu un nou volum, de data aceasta dedicat Bocşei, ca parte integrantă a unei întregi serii dedicate localităţilor mai importante ale Banatului montan.
După alte două cărţi-album publicate până acum sub aceeaşi egidă, “Reşiţa: Viziuni” şi “Anina-Steierdorf: Viziuni”, s-au bucurat de critici pozitiva şi premii din partea Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, produsul literar bilingv „Bocşa: Viziuni/ Bokschan: Visionen” apare sub aceeaşi coordonare şi prefaţare ca şi viziunile anterioare, şi descrie în paginile sale această localitate văzută prin prisma literaturii, a artei plastice, a fotografiei, toate punând de fapt în plan central oamenii locurilor, în primul rând minerii, care astăzi, din păcate, nu mai există, a spus editorul Gheorghe Jurma.
„O carte necesară pentru cei care nu-şi cunosc trecutul, o antologie care cuprinde tot ce a fost şi este mai important pentru un oraş care, în perioada interbelică, a fost recunoscut ca fiind cel mai important centru industrial al Banatului”, a subliniat editorul.
Apărută la Editura „Banatul Montan“, avându-i ca şi coordonatori şi prefaţatori pe Gheorghe Jurma – critic literar şi Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, albumul cuprinde pe lângă texte în limba română şi texte în germană. Cartea-album reuneşte în paginile sale oraşul Bocşa, văzut prin prisma literaturii, a artei plastice, a fotografiei şi a muzicii. Aşa cum mărturisea Erwin Ţigla, publicaţia reprezintă: „O viziune nouă asupra a ceea ce a însemnat şi înseamnă în continuare unul din cele 8 oraşe ale Banatului, Bocşa“. La rândul său, Gheorghe Jurma a subliniat: „Cartea nu vrea decât să reţină o parte din textele şi imaginile, fie dedicate bocşenilor, fie inspirate de Bocşa. Reproduceri după operele de artă ale bocşenilor, ale artiştilor bocşeni şi ale celor din ţară, care au trecut prin urbe de-alungul timpului“.
Primarul oraşului Bocşa, Eugen Cismăneanţu, prezent în seara lansării la Reşiţa a subliniat printre altele că “… este o carte bine intenţionată şi nimeni până în prezent nu a avut idea să conceapă o astfel de lucrare, care să includă atât de detalait istoria locurilor de pe Bârzava mijlocie”.
Cartea-album a apărut cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţii Interetnice de pe lângă Guvernul României şi a fost lansată la Reşiţa în prezenţa unui numeros public, urmând a fi prezentată marţi, 25 noiembrie şi la Bocşa. Ea este cea de a 60-a apariţie editorială a Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa.
Foto: Radio Romania Resita
(Hardy Cvoica)